Satelit večeras pada na zemlju, djelovi mogu da završe bilo gdje
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Satelit večeras pada na zemlju, djelovi mogu da završe bilo gdje

Revolucionarni evropski satelit za daljinsko ispitivanje ERS-2, lansiran 1995. godine, trebalo bi da padne na Zemlju danas u večernjim satima.

Evropska svemirska agencija (ESA) tvrdi da će većina ovog satelita izgorjeti na putu prema Zemlji. Međutim, moguće je da pojedini djelovi izdrže visoku temperaturu koja će nastati tokom spuštanja velikom brzinom, mada su male šanse da ti fragmenti padnu na naseljena mjesta i izazovu štetu.

Djelovi satelita bi mogli pasti skoro bilo gdje u svijetu, a najvjerovatnije će nestati negde u moru, prenosi BBC.

ESA je lansirala dva skoro identična satelita za daljinsko ispitivanje Zemlje 1990-ih. Oni su bili najsofisticiraniji planetarni posmatrači svog vremena, sa skupom instrumenata za praćenje promjena na kopnu, u okeanima i u vazduhu.

ERS-2, koji se prvi vraća na Zemlju, prvobitno je bio postavljen 780 kilometara iznad planete, a inženjeri su iskoristili njegove rezerve goriva 2011. da ga spuste na visinu od 570 kilometara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.