Princ Čarls sa suprugom Kamilom stigao u Hrvatsku (FOTO)
Foto: Anadolija

Počeli balkansku turneju

Princ Čarls sa suprugom Kamilom stigao u Hrvatsku (FOTO)

Britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila u popodnevnim satima danas su doputovali u Hrvatsku čime su počeli balkansku turneju tokom koje će od 14. do 19, marta posjetiti, osim Hrvatske, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, javlja Anadolija.

Par će se prvog dana dvodnevne posjete Hrvatskoj sastati sa predsjednicom te zemlje Kolindom-Grabar Kitarović koja je i domaćin posjete njihovih kraljevskih visosti princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvola Hrvatskoj. 

Kitarović će u čast gostiju iz britanske kraljevske porodice, kako je ranije saopšteno protokolom posjete, prirediti svečanu večeru kojoj će prisustvovati ličnosti iz šire društvene zajednice uključujući politiku, religiju, poslovni svijet, umjetnost i nauku. 

Gosti iz Velike Britanije obići će i zagrebački Gornji Grad, do kojeg će se popeti Zagrebačkom žičarom, jednom od kulturno-istorijskih atrakcija glavnog grada Hrvatske, pokrenutom davne 1890. godine. 

Za vrijeme boravka u Zagrebu, Čarls i Kamila će se sastati i sa hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem. 

Učestvovaće i u obilježavanju četiri stotine godina od smrti britanskog pisca Viliama Šekspira u Hrvatskom narodnom pozorištu (HNK), kao i proslavi 70. godišnjice postojanja Britiš Kansela u Hrvatskoj. 

Osim presjeka repertoara, u HNK će pogledati kratku predstavu i dodijeliti nagradu Gimnaziji Županja koja je pobijedila u takmičenju Britiš Kansela "Šekspira u školama". 

Princ Čarls i njegova supruga Kamial u utorak će posjetiti Osijek.

Kako prenose hrvatski mediji, ova posjeta nema politički karakter nego je usredsređena na jačanje veza između dvije zemlje. 

Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Velsa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među religijama, u Osijeku će prisustvovati sastanku predstavnika religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade. 

Britanski princ Čarls peti put posjećuje Hrvatsku, u kojoj je prvi put boravio 1978. Posljednji put je u Hrvatskoj boravio 1996. 

Posjetu britanskog princa i njegove supruge Hrvatskoj prati blizu 200 domaćih i inostranih novinara. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.