Precrtane granice između Švajcarske i Italije: Za sve su krive klimatske promjene
Ilustracija

Obostrani interes dvije države

Precrtane granice između Švajcarske i Italije: Za sve su krive klimatske promjene

Švajcarska i Italija su precrtale dio svoje granice na Alpima, i to usljed topljenja glečera, koje je uzrokovano klimatskim promjenama.

Riječ je o području ispod Materhorna, jedne od najviših evropskih planina, a koje je u blizini brojnih popularnih skijališta. Naime, veliki djelovi švicarsko-italijanske granice su određeni glečerima ili područjima stalnog snijega. No, topljenje glečera je za posljedicu imalo pomjeranje ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da su obje države željele da koriguju granicu.

Švajcarska je 27. septembra odobrila sporazum o ovoj promjeni, a očekuje se da će to uskoro učiniti i Italija. Nacrt ovog sporazuma je utvrđen u maju prošle godine. Prema statističkim podacima iz septembra prošle godine, švajcarski glečeri su 2023. izgubili četiri posto svoje zapremine, što je najveći gubitak od 2022., kada je taj gubitak iznosio šest posto.

Švajcarske vlasti su saopštile da su granice redefinisane u skladu s ekonomskim interesima obje strane. Kada Italija usvoji sporazum, slijedi njegova primjena, prenosi BBC.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.