Indonezija prijeti Di Kapriju zabranom ulaska
Leonardo Dikaprio

Zbog kritika koje je iznio na račun politike

Indonezija prijeti Di Kapriju zabranom ulaska

Holivudska zvijezda Leonardo DiKaprio možda neće moći da se vrati u Indoneziju zbog kritika koje je iznio na račun politike države kada su u pitanju plantaže za proizvodnju palminog ulja koje ugrožavaju kišne šume i život u divljini, kako su rekli imigracioni zvaničnici te zemlje.

Oskarovac je bio u jednodevnoj posjeti nacionalnom parku Mont Leuser u sjevernoj Sumatri prošlog vikenda i objavio fotografije na Instagramu, izražavajući zabrinutost za vrste čije je stanište ugroženo.

"Ekspanzija plantaža palminog ulja uništava šumu i puteve za migraciju slonova", napisao je on.

Heru Santoso, portparol za Imigaciju u ministarstvu za zakon i ljudska prava, rekao je da je DiKaprio iskoristio posjetu da bi diskreditovao industriju palminog ulja i indonezijsku vladu.

"Podržavamo njegovu brigu da sačuva Leuser ekosistem", izjavio je Santoso. "Ali možemo da mu zabranimo da se vrati u Indoneziju u bilo kom trenutku jer nastavlja da objavljuje insinuacije i provokativne izjave na društvenim mreažama.

" Praksa sečenja i spaljivanja uništava ogromne oblasti u indonezijskim šumama svake godine tokom sušne sezone, stvarajući strašno zagađenje koje dolazi i do susjednih zemalja i izaziva masovne ekološke gubitke, kao i emisiju karbon dioksida.

Leonardo nije prva holivudska zvijezda koja je razbjesnila vladu Indonezije kritikom o odnosu prema okolini.

Harison Ford, poznat po ulogama u filmovima "Indiana Jones" i "Star Wars" je posjetio nekoliko nacionalnih parkova i izazvao komešanje intervjuišući aktiviste, biznismene i zvaničnike vlade.

Nezavisne/mtv

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.