Silavana Armenulić: 40 godina od smrti slavne  pjevačice
Silvana Armenulić

Šokirala bivšu Jugoslaviju

Silavana Armenulić: 40 godina od smrti slavne pjevačice

Pjevačica Silvana Armenulić izgubila je život na današnji dan prije 39 godina u saobraćajnoj nesreći.

Bivša Jugoslavija ostala je u šoku nakon smrti pjevačice. Silvana je bila obožavana ne samo zbog glasa, već i zbog načina odijevanja, ponašanja i nesvakidašnje ljepote. 

Silvana je jako mlada počela da se bavi muzikom, ali u ozbiljne pjevačke vode “uplovila“ je kada je čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. U trenutku kada je otkrio ona je bila maloljetna, pa je bilo neophodno odobrenje roditelja da pjeva u njegovom orkestru. Roditelji nisu željeli da im ćerka pjeva u kafanama, ali poslije određenog vremena promijenili su mišljenje. 

Silvanin otac je bio alkoholičar, pa je njena majka sama vodila brigu o devetoro djece. Silvana je pjevanjem uspjela da prehrani mnogobrojnu porodicu. 

Armenulić je pjevala narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pjesme. Najveći uspjeh je postigla kada se pojavila u seriji “Ljubav na seoski način“ i tada je otpjevala pjesmu “Šta će mi život“. Ploča sa ovom pjesmom prodata je u preko 300.000 primjeraka. 

Desetog oktobra krenula je na koncert, a u automobilu sa njom bila je i njena sestra. Vozio ih je Rade Jašarević dirigent narodnog orkestra. Još uvijek nije poznato šta je tačno izazvalo nesreću na putu Beograd – Niš, ali je zanimljivo da nakon nesreće niko nije spominjao Silvanu, samo Jašarevića. 

Naime, Silvana je u to vrijeme bila u centru skandala, jer se pojavila u bikiniju u novogodišnjem programu. 

Silvana je u jednom intervjuu nekoliko mjeseci prije smrti izjavila “Nemojte me zaboraviti“, kao da je predosjećala kraj. Neki i danas vjeruju da njena smrt nije posledica nesreće, već da je ona žrtva planiranog ubistva. Navodno nju je proganjao jedan službenik državne bezbijednosti kojeg je ona odbijala, jer je bila udata. Njena smrt je iz tog razloga poprimila i političku konotaciju. 

Silvana je ostala legenda narodne pjesme.

Bulevar B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.