Kirk Daglas danas slavi 100. rođendan

Kirk Daglas danas slavi 100. rođendan

Legendarni američki filmski i televizijski glumac, scenarista i producent Kirk Daglas danas je napunio 100 godina.

Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine, otac je popularnog holivudskog glumca Majkla Daglasa. Godine 1996. doživio je moždani udar, koji je opisao u svojoj knjizi "Udar sreće". Napisao je 10 knjiga autobiografskih zapisa. Taj udar je opisao kao "najgori pakao koji čovjek može proživjeti".

Prema podacima Američkog filmskog instituta, Kirk se nalazi na 17. mjestu liste najvećih muških filmskih legendi u američkoj istoriji filma, što je ujedno i najviše rangirani živi glumac na listi. 1996. godine je dobio počasnog Oskara za 50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici. Osvojio je nagradu "Cecil B. DeMille" 1968. godine i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.

Daglas je rođen kao Isur Danielovič u Amsterdamu, Njujork, kao sin Brajne "Berte" (rođene Sanglel) i Heršela "Herija" Danieloviča, biznismena.

Roditelji su mu bili jevrejski imigranti iz Čavusija, tadašnje oblasti Ruskog carstva (sada Bjelorusija), a govorili su jidiš jezikom. Brat njegovog oca, koji je ranije emigrirao, je koristio prezime Demski, koje su prihvatili i Kirkovi roditelji. Daglas je odrastao kao Izi Demski ali je zakonski promijenio ime u Kirk Daglas prije odlaska u mornaricu tokom Drugog svjetskog rata.

Najvažnija filmska ostvarenja su mu 20,000 Leagues Under the Sea (1954.), Lust for Life (1956.) Paths of Glory (1957.), Gunfight at the O.K. Corral (1957.), The Vikings (1958.), Spartacus (1960.), Lonely Are the Brave (1962.), Seven Days in May (1964.), The Heroes of Telemark (1965.), Saturn 3 (1980.) i Tough Guys (1986.). 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.