Preminula Esma Redžepova!
Esma Redžepova

Kraljica romske muzike

Preminula Esma Redžepova!

Makedonska pjevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, poslije kraće i teške bolesti, prenijeli su lokalni mediji.

Podsjeća se da je prije dvije sedmice bila primljena u jednu skopsku bolnicu s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljica romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svjetskim razmjerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umjetnika Makedonije.

Pjevačica, koja je bila popularna na balkanskom prostoru, tokom života je odgajila 47 djece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama.

Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svijetu.

U maju je promovirala monografiju o svom radu.

Nastupila je u više od 15.000 koncerata u 30 zemalja, od čega 2.000 humanitarnih nastupa.

Ova makedonska pjevačica romskog porijekla primila je veliki broj priznanja za humanitarni rad.

Stvorila je više od 580 umjetničkih djela, uključujući 108 singlova, 20 albuma, i šest filmova. Upravo zbog svog humanitarnog rada bila je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

Bila je u braku sa estradnim umjetnikom Stevom Teodosievskim. 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.