89. dodjela Oskara: Tamnoputi glumci prvi put nominovani u svim kategorijama
Ilustracija

89. dodjela Oskara: Tamnoputi glumci prvi put nominovani u svim kategorijama

Ovogodišnja 89. dodjela nagrade Američke filmske akademije Oskar biće održana u nedjelju, 26. februara, u Dolby teatru u Los Anđelesu, a domaćin će biti komičar Džimi Kimel.

Ono što je posebno obilježilo prethodne dvije godine kada je u pitanju dodjela Oskara jeste činjenica da među nominacijama nije bilo tamnoputih glumaca, zbog čega su Oskar bojkotovale pojedine holivudske zvijezde.

Slučajno ili ne, ove godine je došlo do pravog preokreta, pa se tako prvi put u istoriji dodjele bore tamnoputi glumci, javlja Anadolija.

Tako se i među 683 člana žirija Američke filmske akademije nalazi 46 posto žena, kao i 41 posto tamnoputih Amerikanaca.

Kada je u pitanju trka za prestižnu nagradu Oskar, među tamnoputim glumcima koji će se ove godine boriti za zlatnog kipića je Denzel Vašington (Fences) u kategoriji za najboljeg glumca, zatim Mahershala Ali (Moonligth) u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, Rut Nega (Loving) i Oktavija Spenser (Hidden Figures) u kategoriji za najbolju glumicu, te Viola Dejvis (Fences) i Naomi Haris (Moonlight) u kategoriji za najbolju sporednu glumicu.

Inače, najviše nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oskara dobio je mjuzikl "La La Land" američkog reditelja Damiena Chazellea, koji je osvojio čak sedam nagrada na ceremoniji dodjele Zlatni globus.

„La La Land“ osvojio čak 14 nominacija, čime je izjednačio rekord filmova 'All About Eve' i 'Titanic'. Meril Strip je uz to, postala prva glumica koja je dosegla dvadesetu nominaciju. La La Land je treći po redu mjuzikl koji je ušao u kategoriju za najbolji film, nakon „Anchors Aweigh“ 1945. godine i „All That Jazz“ 1979. godine.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.