Šakira bi uskoro mogla da se nađe pred sudom (VIDEO)
Foto: Youtube

Da li je u pitanju plagijat?

Šakira bi uskoro mogla da se nađe pred sudom (VIDEO)

Sud u Španiji pokrenuo je postupak protiv kolumbijskih pjevača Šakire i Karlos Vivesa, zbog navodnog plagiranja pjesme “La Bicicleta”.

Madridski sud prihvatio je tužbeni zahtjev kubanskog pjevača Livana Rafaela Kastelanoa Valdesa, koji je podnio protiv dva pjevača, javlja Anadolija.

Valdes tvrdi kako je pjesma “La bicicleta”, čiji je spot objavljen polovonim 2016. godine, plagijat njegove pjesme “Yo te quiero tanto”, koju je snimio davne 1997. godine. U svom tužbenom zahtjevu Valdes, osim Šakire i Vivesa, optužuje i produkcijske kuće Sony Music Latin, Sony Music Entertainment, Sony ATV Publishing Holdings Spain i EMI Music Publishing Spain.

Pjesma “La Bicicleta”, koja u prevodu znači bicikl, nagrađena je i Grammyem prošle godine, u kategoriji latinoameričke muzike. Prodata je u 210 hiljada primjeraka.

Kolumbijska pjevačica Šakira već ima presudu za plagiranje iz avgusta 2014. godine, kada je njujorški sudija presudio kršenje autorskih prava u vezi njenog hita “Loca” iz 2010. godine.

Tada je na sudu dokazano da je “Loca” plagijat pjesme koju je napravio dominikanski muzičar 1998. godine. Šakira je ranije optužena i da je svoj veliki hit, zaštitnu pjesmu Svjetskog prvenstva fudbalu 2010, "Waka Waka - This is Africa" preuzela od karipskih i afričkih bendova iz 1980-ih.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.