Balkansko prvenstvo u bodibildingu i fitnesu od sjutra u Baru

Učestvuje oko 100 takmičara iz 11 država

Balkansko prvenstvo u bodibildingu i fitnesu od sjutra u Baru

Oko 100 takmičara iz 11 država okruženja učestvovaće na 26. Balkanskom prvenstvu u bodibildingu, fitnesu i bodifitnesu koje će biti održano od sjutra do nedjelje u Baru, saopšteno iz Bodibilding i fitnes saveza Crne Gore (BFSCG).

Na pres konferenciji najavljeno je da će takmičenja, u 22 kategorije, od kojih je sedam ženskih, a 15 muških, biti organizovana u Domu kulture u Baru.

Selektor crnogorske Bodibilding reprezentacije, Goran Eraković, kazao je da će na prvenstvu učestvovati 12 takmičara iz Crne Gore.

„Nadamo se da će takmičari u pojedinim kategorijama ući među šest najboljih. Želio bih da istaknem da je ovo moj zadnji nastup kao takmičara i da ću u subotu nastupiti u kategoriji master preko 50 godina“, kazao je Eraković u PR Centru.

Predsjednica BFSCG, Ksenija Dukić, rekla je da je u organizaciju prvenstva uložen veliki trud, ali, kako je naglasila, bez podrške Ministarstva sporta.

„Taj resor nam, kada je riječ o finansijama, nije izašao u susret, a nisu se udostojili ni da nam odgovore na zahtjev u kome smo tražili sastanak, iako sam na tome insistirala“, istakla je Dukić.

Bodibilding i fitnes savez Crne Gore će, kako je kazala, nastaviti aktivno i predano da radi, pa će se, vjeruje, rad i trud prepoznati.

„Nećemo se predavati, nadamo se da ćemo samo napredovati i opet ćemo im pokucati na vrata“, poručila je Dukić.

Predsjednik Balkanske Federacije za bodibilding i fitnes, Gabriel Sebastian Toncean, smatra da Ministarstvo sporta treba da ulaže u sport.

„Bez pomoći ne možemo napredovati, ne možemo ništa ponuditi sportu i takmičarima”, poručio je Toncean.

Vršilac dužnosti generalnog sekretara BFSCG, Branko Gazdić, istakao je da je, u cilju poboljšanja struke, veoma važno  da ima više licenciranih instruktora koji će moći pravilno da sprovode treninge.

“Mi smo prošle godine radili prvu edukaciju trenera, ali zbog nedostatka sredstava i obaveza oko organizacije predstojećeg prvenstva nismo uspjeli da organizujemo novu edukaciju. U narednom periodu planiramo da obučimo što više trenera”, najavio je Gazdić.

Predsjednik komiteta sudija Rumunije i predsjednik Balkanskog sudijskog komiteta, Ovididu Mezdrea, objasnio je da se,  kada su u pitanju kriterijumi ocjenjivanja disciplina u bodibildingu, uglavnom u obzir uzimaju mišićna masa, definicija, simetrija i proporcija.

“Različiti su kriterijumi za različite discipline. Na primjer, dame koje se takmiče u novoj disciplini, za mis bikini, moraju biti u dobroj formi, na tijelu ne smije biti sala ni izražene mišićne mase”, kazao je Mezdrea.

On je istakao da bodibilding i fitnes predstavljaju životni stil i dobar sistem protiv starenja, koji se, kako je naveo, postiže adekvatnim treningom i pravilnom ishranom.

Izvor:Pr Centar

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.