Olivera Kovačević se izvinila Beogradskom sindikatu
Olivera Kovačević

Ko radi taj i griješi

Olivera Kovačević se izvinila Beogradskom sindikatu

Voditeljka i autor emisije "Da možda ne" Olivera Kovačević javno se izvinila Beogradskom sindikatu zbog pjesme "Kosovo je Srbija" koja je greškom pripisana ovoj muzičkoj grupi.

Članovi Beogradskog sindikata pobunili su se sinoć nakon emitovanja "Da možda ne", emisije na RTS, čiji je autor Olivera Kovačević, jer je u emisiji pustila dio jedne pjesme, pogrešno navodeći da je pjesma te grupe. Snimak je pušten u emisiji kako bi voditeljka ilustrovala idole koji prenose lošu poruku mladima.

Javno izvinjenje Radio-televizije Srbije i voditeljke Olivere Kovačević prenosimo u cjelini:

"Kako je pjesma "Kosovo je Srbija" greškom pripisana grupi Beogradski sindikat i demanti tog beogradskog benda.

Izražavam iskreno zadovoljstvo što su članovi Beogradskog sindikata izjavili da pjesma Kosovo je Srbija, koja se nalazi na desetine mjesta na Internetu, potpisana njihovim imenom, nije njihova i da se radi o falsifikatu.

Iako smo se potrudili, nigdje nismo našli da je neko zvanično demantovao autorstvo pjesme. Beogradski sindikat smo kontaktirali i pozvali u emisiju. Da se neko od njih odazvao pozivu, svi nesporazumi bi u toku emisije bili razjašnjeni. Pjesma je korišćena kao ilustracija ekstremističkih stavova omladine. Iako je u emisiji rečeno da na "YouTube" uz pjesmu "Kosovo je Srbija" stoji ime Beogradskog sindikata, to nije potencirano, već se nastojalo razjasniti o čemu se zapravo radi, pa je doslovno rečeno: „Nebitno je kako se zove grupa. Ne pominjemo Sindikat, neki bend...".

Tekst pjesme Kosovo je Srbija predstavlja ekstremni primjer jezika mržnje i nacionalne netrpeljivosti, pa će stoga redakcija emisije Da možda ne, kad to već niko ranije nije uradio, zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova i njihovog Odeljenja za visokotehnološki kriminal da pokrene istragu, utvrdi ko zaista stoji iza te pjesme i ukloni je sa Interneta.

Grupi Beogradski sindikat upućujem javno izvinjenje, a njihov demanti će u programu RTS biti objavljen u skladu sa zakonom.

Olivera Kovačević, autor i urednik emisije "Da možda ne""

Beogradski sindikat je sinoć izdao zvanično saopštenje u kome su napisali da najoštrije protestuju zbog objаvljivаnjа neistinа o ovoj muzičkoj grupi u emisiji "Dа Moždа ne", аutorke i voditeljke Olivere Kovаčević, emitovаnoj nа RTS1 dаnа 28.3.2013. od 21 čаs.

Oni su rekli da je emitovаnа pjesmа "Kosovo je Srbijа", kojа je u ovoj emisiji predstаvljenа kаo pjesmа Beogrаdskog sinidikаtа (BS), skаrаdnog sаdržаjа neprimjerenog renomeu ove grupe, fаlsifikаt objаvljen sаmo internetu i nije pjesmа BS.

"Nа ovаj neprofesionаlаn nаčin nаnijetа je velikа štetа ugledu BS, budući dа je pomenutа emisijа zа temu imаlа priču o uticаju nа sistem vrijednosti kod mlаdih. Svаko ko je upoznаt sа dugogogodišnjim rаdom BS dobro znа koje su ideje i prncipi zа koje se grupа zаlаže. Svoj stаv o Kosovu i Metohiji člаnovi BS su još 2004. izrаzili pjesmom "Niko ne može dа znа", stoji u saopštenju Beogradskog sindikata.

(Press online)