Abramovič skliznuo sa Forbsove liste 10 najbogatijih Rusa
Roman Abramovič

Forbsova lista

Abramovič skliznuo sa Forbsove liste 10 najbogatijih Rusa

Ruski milijarder Roman Ambramovič, vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsi i veliki ljubitelj jahti, skliznuo je sa Forbsove liste 10 najbogatijih Rusa.

Ruski oligarh je, prema pisanju američkog lista Forbs, izgubio 1,9 milijardi dolara bogatstva i sada je "težak" 10,2 milijarde dolara, što ga svrstava na 13. mjesto Forbsove liste najbogatijih Rusa i na 107. mjesto u svijetu, prenosi Frans pres.

Forbs, međutim, nije naveo razloge Abramovičevog pada, jedino pominje da Abramovič ima jednu od najvećih jahti na svijetu koju koristi za putovanja širom svijeta.

Prošlog mjeseca je Forbs rođenje Abramovičeve ćerke nazvao "najskupljim porođajem ikad", navodeći da su troškovi rađanja njegove ćerke na američkom tlu dostigli više stotina miliona dolara.

Forbs je ukazao i da Abramovič ima kolekciju umjetničkih djela, čija se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara, a samo ove godine je kupio 40 radova konceptualnog umjetnika Ilije Kabakova za 60 miliona dolara.

Prvi na listi drugu godinu za redom je Ališer Usmanov, ruski oligarh rođen u Uzbekistanu, čije se bogatstvo procjenjuje na 17,6 milijardi dolara.

Drugi na listi je Mihail Fridman, bivši suvlasnik naftne kompanije TNK-BP, sa bogatstvom od 16,5 milijardi dolara, zatim Leonid Mikelson, većinski akcionar u gasnoj kompaniji Novatek, potom Viktor Vekselberg, još jedan bivši suvlasnik TNK-BP-a i Vagit Alekperov, predsjednik ruskog naftnog proizvođača Lukoil.

(Tanjug)