Đukanović: Promotivnim filmom želimo da utičemo da se OSI više zapošljavaju i žive samostalno
Sa promocije filma

Projekat CeMi i Saveza slijepih Crne Gore

Đukanović: Promotivnim filmom želimo da utičemo da se OSI više zapošljavaju i žive samostalno

Kratki promotivni film „U areni“ doprinijeće povećanju svijesti u crnogorskom društvu o radnim sposobnostima osoba sa invaliditetom (OSI), i pokazaće da poslodavci u Crnoj Gori nemaju razloga da budu skeptični kada žele da zaposle tu populaciju.

To je saopšteno na promociji kratkog promotivnog filma, koji je nastao u okviru projekta „Posao bez barijera“ šansa za osobe oštećenog vida“, kojeg realizuje Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u saradnji sa Savezom slijepih Crne Gore, uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Kako prenosi PR Centar, izvršna direktorica CeMI-ja, Nikoleta Đukanović, kazala je da su u filmu željeli da prikažu ključne rezultate koji su postignuti realizacijom projekta, ali i da posebno istaknu značaj rada i radnih sposobnosti koje su pokazale njihove kolege OSI koje su u proteklih šest mjeseci radile sa njima.

djukanovic

Foto: Nikoleta Đukanović, izvršna direktorica CeMI

„Ističući radne vještine, rezultate koje su ostvarili korisnici projekta, želimo da filmom utičemo na ohrabrivanje i drugih OSI da se u većoj mjeri zapošljavaju, da se u većoj mjeri školuju, stiču radno iskustvo, prave svoje karijere, i budu što aktivniji i samoinicijativniji u društvu. Sa druge strane, želimo i posebnu pažnu da skrenemo poslodavcima, koji nerijetko imaju barijere i predrasude kada je zapošljavanje OSI u pitanju“, istakla je Đukanović.

Ona je kazala da je u sastavu CeMI-ja prethodnih godina bila OSI, navodeći da su njihova predanost, posvećenost, otvorenost, inicijativnost, vještine i radne sposobnosti, beskrajna kolegijanost i dobronamjernost najbolji dokaz da treba da se oslobodimo fiktivnih i neosnovanih barijera kada je zapošljavanje OSI u pitanju, te da se ohrabre i oni i poslodavci, kako bi Crnu Goru napravili boljim mjestom za rad i život svih njenih građana.

Izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović, ocijenio je da je zapošljavanje OSI jedan od brojnih načina za eliminisanje društvene isključenosti ovih osoba, kao i dobar način da se kroz njihovo radno angažovanje stvore uslovi da oni sami stvaraju nove vrijednosti i time obezbijede egzistenciju za sebe i svoju porodicu što ih čini aktivnim članovima društva.

„Same OSI to čini da imaju osjećaj da su korisne u društvu, a sa druge strane, društvo dobija mnogo od OSI, jer njihovim radnim angažovanjem društvo smanjuje njihovu zavisnost od socijalnog sistema, a kroz njihov rad dobija nove vrijednosti, razvija se i unaprijeđuje“, istakao je Macanović.

macanovic

Foto: Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore

On je kazao da je siguran da će film dati veliki doprinos u razvoju nivoa svijesti u crnogorskom društvu o radnim sposobnostima OSI, i da će, kako je rekao, pokazati da poslodavci u Crnoj Gori nemaju razloga da budu skeptični kada žele da zaposle OSI.

„Siguran sam da OSI mogu da budu jednako, ali nekad i bolji radnici nego osobe bez invaliditeteta“, naveo je Macanović.

Predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Denis Martinović, podsjetio je da je od stupanja na snagu Pravilnika o postupku i metodologiji za finansiranje grant šema, Zavod objavio sedam javnih poziva za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, ukupne vrijednosti 10,5 miliona eura.

martinovic

Foto: Denis Martinović, predstavnik Zavoda za zapošljavanje Crne Gore

„Kroz realizaciju ovih projekata, 900 osoba je pohađalo razne vrste programa osposobljavanja, koje doprinosi povećanju njihove konkurentnosti na tržištu rada.  Ono što je jako bitno istaći je da je, pored ključnih aktivnosti kao što su osposobljavanje i zapošljavanje lica sa invaliditetom, kroz ove projekte realizovan i veliki broj promotivnih aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti javnosti o mogućnostima i benefitima zapošljavanja OSI“, rekao je Martinović.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Alekandra Popović, smatra da zapošljavanje OSI treba posmatrati kao pitanje koje podrazumijeva: stvaranje sveobuhvatnih uslova u pogledu pristupačnosti fizičke sredine, informacija, komunikacija, i drugih uslova za nesmetano obavljanje radnih zadataka.

„Vlada Crne Gore je usvojila Strategiju za zaštitu diskriminacije lica sa invaliditetom i promociju jednakosti za period 2017/2021.godine, sa Akcionim planom za 2017. godinu, u okviru kojih su mjere u oblasti zapošljavanja realizovane, a novim Akcioni planom za 2019/20. godinu, utvrđene nove mjere koje će doprinijeti smanjenu diskriminacije OSI, između ostalog i u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja“, navela je Popović.

popovic

Foto: Alekandra Popović, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava

Popović je kazala da, u praksi, zapošljavanje OSI zavisi od mnogo faktora, ocijenjujući da je bitno da nezaposlene OSI iskoriste prilike za obrazovanje,stručno osposobljavanje, i cjeloživotno učenje.

Reditelj kratkog promotivnog filma „U areni“, Mladen Ivanović, rekao je da je u okviru filma želio da prenese i da približi barijere koje imaju psolodavci ili OSI, kao i da spoji tu nit, da budemo bliži jedni drugima.

„Kako sam i sam svjedok toga da svaka vrsta nepoznavanja, odnosno barijere, za sobom vuče mnoge konotacije, društvo koje je malo, upravo zbog tih barijera, ne može da ih preskoči. Zbog toga vjerujem da su ovakve aktivnosti jako važno, jer ulazimo u srž i problematiku i pokušavamo da ih brišemo“, naveo je Ivanović.

ivanovic

Foto: Mladen Ivanović, reditelj kratkog promotivnog filma „U areni“

On je rekao da je njegova misija da bude glas u socijalnim pitanjima.

„Dakle, da budem neko ko može da služi kao medijum onima kojima je to potrebno, a koji nemaju tu mogućnost da to iskažu“, kazao je Ivanović.

Kratki promotivni film „U areni“ je producirao PR & MEDIA CONSULTANCY.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.