Riječ stručnjaka: Koliko često treba prati kosu?
Foto: Ilustracija

Muškarci to rade svaki dan

Riječ stručnjaka: Koliko često treba prati kosu?

Većina muškaraca pere kosu svaki dan. Neke žene peru je jednom sedmično. Kako znati ko je u pravu?

Novinari popularnog PopSugara odlučili su razriješiti ovu misteriju pa su porazgovarali s dermatologom, frizerom i koloristom. Evo što su oni odgovorili bazirajući se na tipove kose i je li ofarbana ili ne. 

Stav frizera

Ako imate masno tjeme, potpuno je u redu da kosu perete svaki dan kako biste odstranili višak ulja i prljavštinu koja se taloži na tjemenu - rekao je Kevin Mankuso, frizer i kreativni direktor Neksusa.

Takođe, dodao je da, ako živite u gradu sa puno smoga, više je i nego poželjno kosu prati što češće. S druge strane, za sve osobe sa suvom kosom smatra da je idealan broj pranja 1-2 puta sedmično. To se odnosi i na osobe s peruti.

Mišljenje dermatologa

Dermatološkinja Franćeska Fusko smatra da ne postoji nekakvo zlatno pravilo koje kaže koji je idealan broj pranja kose. Ipak, složila se s Kevinom da osobe sa izrazito masnom kosom trebaju prati svakodnevno, a osobe sa suvom kosom i peruti najviše dva puta sedmično.

Odgovor koloriste

Kolorista Stefani Braun istaknla je kako osobe s ofarbanom kosom nikako ne bi trebale prati kosu više od četiri puta sedmično.

"Ako imate suvu i ofarbanu kosu, pokušajte smanjiti broj pranja na jednom sedmično. Ako imate masnu kosu, radije između pranja koristite suvi šampon umjesto da je perete svakodnevno kako vam boja ne bi prebrzo postala potpuno beživotna", upozorila je ona.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.