Irinej stigao u manastir Podlastva, dočekalo ga više od 2.000 vjernika
Foto: V.L./Vijesti

Irinej stigao u manastir Podlastva, dočekalo ga više od 2.000 vjernika

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u grbaljski manastir Podlastva (opština Budva) gdje je počela svečana akademija obilježavanja, kako su naveli organizatori, osam vjekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj.

Mitropolit Amfilohije u besjedi je kazao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

”Ovdje je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca”, kazao je mitropolit,prenose Vijesti.

Amfilohije je kazao da je narod sa velikom ljubavlju dočekao patrijarha.

“Vaša svetosti dobrodošli, na mnogaja i blagaja ljeta, poručio je Amfilohije.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi.

“Vaša svetosti u ime cijeloga Grblja sa posebnom čašću i radosću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog “, kazao je Carević.

Ovo je nakon punih 27 godina, prvi dolazak poglavara SPC u Boku i Budvu. Posljednji put ove krajeve posjetio je 1992. tadašnji patrijarh Pavle.

Irinej je avionom sletio na tivatski aerodrom, a potom se uputio ka Podlastvi, gdje je u 18 časova održana večernja služba sa svečanim dočekom, a potom se u 19 časova počela i svečana akademija.

U porti manastira je više od dvije hiljade vjernika.

Osim osam vjekova autokefalnosti SPC, obilježava se i 1.500 godina manastira Podlastva, a patrijarh Irinej osveštaće sjutra (28. septembra) paraklis (prim aut. crkvica prislonjena uz glavnu crkvu) Svetog Kneza Lazara i obnovljene konake manastira Podlastva. 

Vijesti

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.