Objavljen konkurs za mlade muzičare i muzičarke -

Objavljen konkurs za mlade muzičare i muzičarke - "OneBeat Balkans 2020", prijave do 10. februara

Otvoren je poziv za učešće u programu „OneBeat Balkans 2020“, namijenjen mladim muzičarima i muzičarkama, od 19 do 35 godina, koji su državljani Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Amerike.Oni će od 31. marta do 23. aprila 2020. godine zajedno svirati, stvarati novu muziku i putovati Balkanom kako bi promovisali saradnju, zajedništvo i jednakost.

Link za prijavu je https://apply.balkans.1beat.org/ a rok za prijave je 10. februar 2020. godine.

OneBeat Balkans 2020 će okupiti 10 muzičara i muzičarki koji su u svom radu društveno angažovani, koji će  zajedno stvarati novu muziku i multidisciplinarna djela, voditi javne radionice i koristiti umjetnost za ponovno uspostavljanje povjerenja i ekonomskog razvoja na podijeljenom području Balkana.

Program traje 24 dana, od 31. marta do 23. aprila 2020, i obuhvata dvije nedelje muzičke rezidencije u Malom Iđošu, nakon čega će uslijediti desetodnevna turneja na kojoj ćemo obići Novi Sad, Herceg Novi i Prištinu - poručuju organizatori.

OneBeat Balkans je dio većeg globalnog projekta OneBeat, koji je nastao u Americi, na incijativu Državne kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta, a koji sprovodi organizacija Bang on a Can’s Found Sound Nation.

OneBeat je muzički inkubator, gdje muzičari iz cijelog svijeta pokreću kolaborativne projekte, osmišljene da pozitivno utiču na lokalne i globalne zajednice.

Sa sve većim brojem alumnista širom svijeta, otvoren je prostor za kreiranje OneBeat programa i van granica Amerike, te je tako 2019. nastao, i prvi put se održao, OneBeat Balkans koji realizuje organizacija Balkan Art Zone, čiji je umjetnički direktor Bajram Kafu Kinoli takođe i alumnista OneBeat programa.

OneBeat Balkans 2020 počeće dvonedeljnim boravkom muzičara u Malom Iđošu, gde će učesnici stvarati originalnu muziku, razvijati nove muzičke ideje, ali i projekte namijenjene lokalnoj zajednici. Nakon toga krenuće na desetodnevnu turneju po gradovima gde će održati koncerte, sarađivati i svirati sa lokalnim muzičarima i voditi radionice namijenjene mladima.

Tokom ova 24 dana, svaki učesnik imaće mogućnost da razvija ideje i projekte koje će kasnije sprovoditi u svojoj matičnoj državi/teritoriji, i koji će biti dio postojećeg OneBeat društvenog pokreta, inspirisanog muzikom.

Konkurs je namijenjen muzičarima i muzičarkama od 19 do 35 godina, državljanima Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Amerike.

Važno je napomenuti da muzičari i muzičarke ne moraju da imaju formalno muzičko obrazovanje. Takođe, nema ni žanrovskih ograničenja. Konkurs je namijenjen svim muzičarima, bilo da sviraju tradicionalnu ili narodnu muziku, hip hop, džez ili eksperimentalnu, elektronsku ili klasičnu muziku, a dobrodošli su i oni koji se bave dizajnom zvuka i multimedijalnom umjetnošću.

Pored osnovnih ličnih podataka, prijavni formular sadrži i dio u kom kandidati treba da postave tri do pet primjera njihovog samostalnog rada ili rada u saradnji s nekim (audio i video zapisi će biti prihvaćeni). Pored toga, potrebno je da objasne svoj muzički kontekst, predstave svoja interesovanja i buduće projekte i ciljeve.

Ktiterijumi odabira:

Muzička izuzetnost – visok kvalitet muziciranja, komponovanja, improvizacije, produkcije. Idealno, OneBeat Balkans muzičari baviće se stilskim, tekstualnim ili tehnološkim inovacijama u njihovom muzičkom svijetu.

Kooperacija – otvorenost i želja učesnika da prevaziđu kulturološke i muzičke podjele u stvaranju originalne muzike ili interpretaciji tradicionalne narodne muzike, poštujući suštinu svake tradicije. Kandidati bi trebalo da budu otvoreni i spremni da probaju nove muzičke izraze.

Društveni angažman – muzičari koji su kroz svoju muziku na neki način služili svojim društvima ili zajednicama, bilo da se radi o podučavanju mladih, bilo da se radi o angažovanim tekstovima koji se bave društvenim i političkim temama ili o oživljavanju muzičke tradicije.

Godine - kandidati treba da imaju od 19 do 35 godina.

Poznavanje engleskog jezika – potrebno je da kandidati mogu da se sporazumijevaju na  engleskom jeziku jer je to zvanični jezik OneBeat Balkans programa.

Zemlja porekla i boravišta – kandidati treba da budu državljani jedne od sledećih zemalja: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija i Amerika i da u tim zemljama žive.

Program OneBeat Balkans je inicijativa Državne kancelarije za obrazovanje i kulturu američkog Stejt departmenta, koji sprovodi organizacija Balkan Art Zone, uz dodatnu podršku organizacije Found Sound Nation ,ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i na Kosovu i Grada Novog Sada.Više informacija o programu nalazi se na linku https://apply.balkans.1beat.org/

Za dodatna pitanja obratite se na mejl: [email protected] ili na društvenim mrežama Facebook/Instagram.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.