Sezona bi mogla početi u julu-kraća i efektivna
Ilustracija

2021. godina će biti godina postepenog, a 2022. značajnog oporavka

Sezona bi mogla početi u julu-kraća i efektivna

Dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve profesor dr Rade Ratković procjenjuje da će domaći i regionalni turistički tokovi početi tokom jula i da će ipak biti sezone, iako mnogo kraće i mnogo manje efektivne.

"Moj optimistički scenario je da će se ova situacija smiriti do jula, ako se pandemija zauzda", rekao je Pobjedi prof. dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve.

Naveo je da je turizam prvi sektor pogođen koronavirusom, a iz EU su sigurni da će najsporije da se oporavi i da bi mogao da pretrpi pad do 70 odsto.

"Moja procjena je da će domaći i regionalni turistički tokovi početi tokom jula i da će ipak biti sezone, iako mnogo kraće i mnogo manje efektivne. U sklopu toga je i očekivanje da će 2021. godina biti godina postepenog, a 2022. značajnog oporavka. Nadajmo se da će globalno društvo osigurati da globalni krizni menadžment vodi u tom pravcu", kazao je Ratković Pobjedi.

Naveo je da ne možemo ožekivati organizovane grupe turista i da se u najboljem scenariju trebamo orijentisati na "motorizovane" turiste iz okruženja i bližih zemalja Evrope (Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Rumunija, Poljska, Češka), a organizovane grupe na osnovu avio-paket aranžmana nije realno očekivati.

Naveo je da ulaganja u poljoprivredu, naročito ruralnu, daju turizmu dodatne konkurentske prednosti i kvalitet, a ulaganje u hotele i restorane poljoprivredi otvara nove tržišne šanse.

"Turizam i poljoprivreda su komplementarni u širem turističkom sistemu. Turizam poljoprivredi otvara inostrano tržište u vlastitoj zemlji (tihi izvoz), a ponuda lokalnih prehrambenih proizvoda čini hotele i restorane atraktivnijim za turističke potrošače", objasnio je Ratković.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.