Najveći svjetski prodavac odjeće zatvara 1.200 prodavnica u svijetu
Ilustracija

Posljedice krize izazvane koronavirusom

Najveći svjetski prodavac odjeće zatvara 1.200 prodavnica u svijetu

Kompanija Inditeks, jedan od vodećih svjetskih prodavaca odjeće, zabilježila je gubitak u prvom kvartalu 2020.

Kompanija je najavila plan restruktirianja od 2,7 milijardi eura kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom svijeta.

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci Zara i Masimo Duti, ima za cilj da u okviru restukturiranja poveća prodaju putem interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata, piše Fajnenšel Tajms, prenosi Tanjug.

Vanredne mjere španske vlade zbog epidemije korona virusa primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica putem internet, već i drugih potrepština u posljednja tri mjeseca.

Inditeks, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona eura na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

"Procjenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica donijeti dugoročni godišnji rast prodaje za 4,0 do 6,0 odsto", navodi se u saopštenju kompanije.

Ovi investicioni planovi uslijedili su nakon što je što je Inditeks u periodu od tri mjeseca, do kraja aprila, prijavio neto gubitak od 409 miliona eura, u odnosu na profit od 734 miliona eura u istom periodu 2019. godine.

Prodaja je u prvom kvartalu kompanijske finansijske godine pala za 44 odsto u odnosu na isti period godinu dana, na 3,3 milijarde eura, pošto je zbog pandemije bilo zatvoreno gotovo 90 odsto prodavnica Inditeksa.

Prema podacima ovog maloprodavca, sada je otvoreno 78 posto od 5.743 prodajnih mjesta.

Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj nedelji juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za samo 16 procenata. Sve prodavnice Inditeksa u Španiji otvorene su od ponedeljka.

Akcije Inditeksa si ojačale u srijedu na popodnevnom trgovanju na Madridskoj berzi za 2,7 posto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.