Rekordna vrućina u Dolini smrti omela i elektroniku
Foto: Getty Images

SAD

Rekordna vrućina u Dolini smrti omela i elektroniku

Vijest o izmjerena rekordna 54,4 stepena Celzijusova u nedjelju u Dolini smrti u Kaliforniji ispratile su zbunjujuće fotografije od tog dana na kojima elektronski termometar prikazuje još višu temperaturu. Rekordna vrućina u kalifornijskoj pustinji omela je i elektroniku.

Rekordna temperatura od 54.4 stepena izmerena je 16. avgusta u Dolini smrti u SAD, a nadležne službe tek treba da potvrde da je ovo najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji.

Izmjerena temperatura u Farenhajtima iznosi 129,9, a na svjetskim agencijama objavljene su fotografije na kojima je ta temperatura čak i 131, 132 ili 133 Farenhajta, odnosno odnosno 55 stepeni Celzijusa, prenosi Tanjug.

0631266896783

Foto: Getty images 

Gardijanov zapisnik s jednog od najvrelijih naseljenih mjesta na svijetu objašnjava kako je do toga došlo.

"Bilo je tako vruće da je veliki električni temperaturni displej počeo da otkazuje, zbog čega je viješću dana postao i niz brojki čak i viši od one stvarne, od koje se mozak topi", napisao je Bob Henson.

Furnas Krik u Kaliforniji se vodi kao mjesto sa 24 stalna stanovnika i nadmorske visine -60 metara, odnosno 60 metara ispod nivoa mora.

Raniji, još važeći izmjereni temperaturni rekord, zabilježen je 2011. godine u Kuvajtu, gdje je tog užarenog dana zabilježeno 53,3°C.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.