Najveći hotel sa pet zvjezdica na sjeveru Crne Gore biće završen 2024.
Izgled hotela

Zaposliće 230 radnika

Najveći hotel sa pet zvjezdica na sjeveru Crne Gore biće završen 2024.

Montis Mountain Resort u Kolašinu biće najveći hotel sa pet zvjezdica na sjeveru Crne Gore, koji će za 230 osoba obezbijediti stalno zaposlenje, rekao je Dnevnim novinama Radoica Vuković, suosnivač i izvršni direktor kompanije Montenegro Luxury Hotels and Resorts iz Kotora, koja gradi luksuzni hotel u gradu pod Bjelasicom.

Luksuzni turistički kompleks Montis Mountain Resort imaće 238 komfornih smještajnih jedinica.

“Prilikom projektovanja posebna pažnja posvećena je kreiranju dopunskih sadržaja u okviru hotela koji će budućim korisnicima pružiti jedinstven ugođaj. Spa centar se prostire na više od 1.200 kvadrata, sa pažljivo kreiranim programom: teretanom, tretmanima, saunama, slanom sobom i indooroutdoor bazenom koji je već prepoznat kao glavna atrakcija našeg hotela. Multifunkcionalni ‘Montis Event Centar’ će moći da podrži događaje sa 400 gostiju, što značajno povećava ponudu za konferencijski turizam u sjevernom regionu”, istakao je Vuković.

Cilj je bio, kako kaže Vuković, kreirati koncept koji će hotel činiti konkurentnim tokom cijele godine, ali i stvoriti sadržaje koji će biti namijenjeni dnevnim posjetiocima i stanovnicima Kolašina.

“S tim u vezi, ponudu hotela dopunjuju hotelska pivnica, zamišljena kao svojevrsna ‘gradska kafana’, 3D bioskop najsavremenije tehnologije, te hotelski ‘trg’ na prvom spratu sa neprekidnim impresivnim vizurama ka Bjelasici, koji će služiti kao urbana bašta gostima hotela, ali i za organizaciju događaja na otvorenom. Trg će tokom sniježnih, zimskih mjeseci biti pretvoren u lounge bar sa privremenim ‘pop-up’ strukturama”, objasnio je on.

Imajući u vidu pomenute sadržaje, a pored njih su i brojni drugi, Montis Mountain Resort je, ističe Vuković, zaista jedinstven ne samo u Crnoj Gori, već u turističkoj ponudi regiona i šire.

“Pored dostavljene bankarske garancije u iznosu od 2,5 miliona eura kao jedan od uslova da Montis Mountain Resort bude uvršten na listu razvojnih projekata, naša kompanija je do sada uložila više od tri miliona eura u realizaciju projekta. Planirano je da prva faza projekta bude završena u martu 2023. godine, a kompletan projekat u junu 2024. godine”, ističe Vuković.

Prema njegovim riječima, prije donošenja konačne odluke da pristupe realizaciji izgradnje Montis Mountain Resorta u Kolašinu angažovali su renomirane međunarodne konsultante i pristupili pregovorima sa nekoliko domaćih i međunarodnih hotelskih operatora koji su iskazali interesovanje da budu dio ovog projekta.

“Nakon svega, odabrali smo hotel Splendid, tj. Montenegro Stars kao operatora budućeg hotela. Reputacija hotela Splendid na najvažnijim emitivnim tržištima i iskustvo u upravljanju najvećim hotelom sa pet zvjezdica u Crnoj Gori bili su presudni pri donošenju odluke. Takođe smo zajednički konstantovali da nam je cilj da stvorimo jedinstvenu ponudu za buduće turiste u vidu kombinovanog odmora na obali i planini, tj. kombinovanog smještaja u hotelu Splendid u Budvi i Montis Mountain Resortu u Kolašinu. Cilj ove saradnje je da stvorimo ‘Splendid na planini’”, ocjenjuje Vuković.

Tokom projektovanja Montis Mountain Resorta, kako tvrdi on, ispoštovani su strogi tehnički zahtjevi i standardi koje je zahtijevao operator, a sve sa ciljem da budući kompleks po sadržajima i kvalitetu odgovara međunarodnim standardima hotela kategorije pet zvjezdica.

“Svi standardi koje zahtijevaju evropski turooperatori kao preduslov za saradnju će u potpunosti biti implementirani”, naglašava Vuković.

Posao će u hotelu naći će 230 osoba.

“Montis Mountain Resort će biti najveći hotel sa pet zvjezdica na sjeveru Crne Gore i planirano je otvaranje 230 stalnih radnih mjesta. Nažalost, zbog smanjene privredne aktivnosti i ekonomske zaostalosti sjevera, veliki broj građana je napustio Kolašin i susjedne gradove, tako da smo svjesni izazova sa kojim ćemo se suočiti prilikom angažovanja kvalifikovane radne snage”, rekao je Vuković.

Nada se da će izgradnja Montis Mountain Resorta i ostalih luksuznih hotela u Kolašinu motivisati makar dio stanovništva da se vrati u svoj grad i zasnuje radni angažman.

“Montis Mountain Resort će svakom zainteresovanom licu pružiti podršku kroz poseban program obuke kako bi se kvalifikovao za rad u ovom luksuznom rizortu”, tvrdi Vuković.

On je istakao da je Montis Mountain Resort zamišljen kao idealan planinski “retreat” hotel sa direktnim pogledom ka planinskom masivu Bjelasica.

“U neposrednoj blizini je i rijeka Tara, te je sama lokacija prirodno nametnula konfiguraciju i orijentaciju kompleksa. Planiranim šetalištem objekat će biti povezan sa sportsko rekreativnim i ostalim ugostiteljskim sadržajima duž obale rijeke Tare. Projektantski pristup se zasnivao na implementaciji najboljih praksi u arhitekturi hotelijerstva, korišćenju lokalnih materijala, ali i raskidu sa tradicionalnom ‘challet’ formom i siluetom strmog dvovodnog krova”, objašnjava Vuković.

Cilj je, kako tvrdi, bio stvoriti novi reper savremenog oblikovanja prilagođenog planinskoj regiji.

“S tim u vezi, morfologija krovova svih cjelina ovog hotela simulira planinske vrhove i stvara jednu neprekidnu izlomljenu liniju. U potpunosti je projektovan u skladu sa principima energetske efikasnosti i održivog razvoja”, zaključio Vuković.

Benefite projekta imaće i Kolašin.

“Očekuju se značajni godišnji prihodi po osnovu poreza, doprinosa i taksi za državu Crnu Goru, opštinu Kolašin, NTO i TO Kolašin. Indirektni benefiti bili bi takođe značajni kako u sektoru turizma, tako i u sektorima poljoprivrede, trgovine, usluga, bankarskom sektoru”, dodaje Vuković.

Izgradnja ovakvih kapaciteta zajedno sa ostalim hotelima, kako objašnjava, doprinosi podizanju nivoa usluga i Kolašina kao turističke destinacije.

“Sve ovo ukazuje na izuzetan značaj ove investicije za lokalnu i širu društvenu zajednicu, a mladim ljudima daje mogućnost rada i usavršavanja po najvišim standardima iz oblasti hotelijerstva u svom gradu”, kazao je Vuković.

Na pitanje da li je Bjelasica novi biser zimskog turizma u Evropi, Vuković kaže da je, koliko god mi to željeli, dalek put do toga.

“Završetak auto-puta do kraja ove godine, konstantno unapređenje skijaške infrastrukture i izgradnja luksuznih smještajnih kapaciteta su jedni od preduslova koji Kolašinu i Bjelasici daju jedinstvenu priliku da se u narednih nekoliko godina pozicioniraju kao atraktivna turistička destinacija za cjelogodišnji turizam”, ističe on za Dnevne novine,a prenosi CdM.

Dodaje da je vrlo važno da izgradnju smještajnih kapaciteta paralelno prati izgradnja nove i unapređenje postojeće putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, sa posebnim osvrtom na gradsko jezgro grada Kolašina.

“Takođe, posebnu pažnju je potrebno posvetiti kreiranju kulturnih, zabavnih i sportskorekreativnih sadržaja u gradu. Pored gore navedenog, potrebno je pažljivo raditi na ‘brendingu’ i promociji same destinacije kako bi se Kolašin što snažnije pozicionirao u odnosu na ostale planinske centre u regionu i šire”, saopštio je Vuković.

Ekonomsko državljanstvo predstavlja značajan segment biznis plana za realizaciju projekta Montis Mountain Resort u koji su do sada, kaže Vuković, uložena znatna sredstva.

“Od kada je nova Vlada izabrana, ukidanje programa nikada nije saopšteno kao zvaničan stav Vlade, već se, koliko smo razumjeli, razmišlja o djelimičnoj modifikaciji programa. Ovih dana je evidentno da Vlada ima razumijevanja i pruža podršku privredi u cilju saniranja negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa. Siguran sam da će postojati razumijevanje i za projekte koji su uvršteni na listu razvojnih projekata, kao i važnost postojanja ovog programa za njihovu realizaciju”, saopštio je on.

Prema njegovim riječima, državi ovaj program omogućava značajne direktne budžetske prihode, a benefite imaju i građevinske kompanije, banke i mnogi drugi privredni subjekti koji posluju u Crnoj Gori.

“Koliko je uspješan mehanizam privlačenja stranih direktnih investicija kroz ovaj program najbolje govore najave da neke države regiona planiraju uvođenje istog. Program daje jedinstvenu šansu da se razvije sjever Crne Gore, ostvari ekonomski rast i konačno diverzifikuje turistička ponuda naše zemlje. Na kraju, koliko je program ekonomskog državljanstva značajan za razvoj turizma i infrastrukture na sjeveru Crne Gore najbolje ilustruje cinjenica da od 2007. godine nije izgrađen nijedan veći hotel visoke kategorije na sjeveru Crne Gore, a da je uvođenjem programa, započeta ili se očekuje da otpočne u toku ove godine izgradnja čak 11 hotela visoke kategorije na sjeveru”, zaključio je Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.