Ovo su automobili na kojima se najčešće skida kilometraža
Ilustracija

Ovo su automobili na kojima se najčešće skida kilometraža

Skidanje kilometara je jedna od najčešćih prevara na tržištu polovnih vozila koja može drastično da ošteti kupca.

Evropski vozači najčešće mijenjaju automobile svakih tri do pet godina, što znači da barem dva do tri puta u deset godina kupuju noviji auto. Stoga je jasno kako se radi o vrlo velikom tržištu i izuzetno šarolikoj ponudi, kako po pitanju cijena, tako i po pitanju kilometraži.

U takvoj dispergiranoj ponudi postoje i oni prodavači koji love u mutnom i to tako što skidaju kilometražu prije prodaje. Pritom je identifikovanje počinioca odgovornog za mijenjanje kilometraže sa strane zakona vrlo komplikovano,prenosi Index.

CarVertical, najveća platforma za provjeru istorije automobila, napravila je istraživanje kako bi saznala na kojim se autima najčešće vara s kilometražom. Analizirano je više od 570.000 izvještaja o istoriji automobila, a istraživanje je ujedno pokazalo i koliko izgube kupci vozila na kojima je vraćena kilometraža.

Apsolutna prevlast dizelaša

Pretpostavka kako dizelaši rade više kilometara se pokazala tačnom, pa se stoga i većina prevara s kilometražom dogodi na dizelskim automobilima.

Njihov udio iznosi gotovo tri četvrtine (74,4 %) od svih izvještaja o istoriji automobila s uočenim promjenama na mjeraču kilometara.

Manja šansa za prevaru s kilometrima je kod polovnih automobila s benzinskim motorom koji čine 25% svih automobila sa skinutim kilometrima. Međutim, u budućnosti bi se ovaj trend usljed rasta popularnosti benzinaca mogao promijeniti.

Očekivano, najmanje slučajeva skidanja kilometara detektovano je na električnim i hibridnim automobilima, samo 0,6%.

Laka prevara za veliku zaradu

Jedan od glavnih razloga zašto su prevare s kilometrima tako česte među nemoralnim prodavačima automobila jest troškovna učinkovitost. Naime, skidanje kilometara može se odraditi za samo nekoliko stotina evra, čak i na dobro zaštićenim automobilima s modernim softverom.

S druge strane, zavisno od godišta i stanja polovnog auta, vraćanje kilometara može vještački naduvati cijenu automobila za do 25%, pokazalo je istraživanje carVerticala.

Kilometri se najčešće smanjuju na starijim premium automobilima njemačkih proizvođača, a u prosjeku se skine oko 80.000 kilometara.

U vozilima proizvedenima između 2016. i 2020. godine prosječno je skinuto oko 36.000 kilometara. Istraživanje je pokazalo da prevare s kilometrima ponekad mogu doći do skidanja i više od 200.000 km.

Zaključak

Sve rečeno pokazuje kako je kupovina bez poznate istorije vozila rizik koji vas može koštati i do četvrtine cijene vozila. Izvještaj o istoriji automobila može otkriti neke činjenice koje će vam pomoći da ne postanete vlasnik loše održavanog automobila pa i pružiti i svojevrsnu prednost pri pregovaranju. U svakom slučaju imajte na umu da su prevare s kilometražom mnogo učestalije u zemljama centralne i istočne Evrope, dok je njihova prisutnost u zapadnim zemljama znatno manja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.