Da li je nakon preležane korone potrebna transplatacija kose?
Ilustracija

Da li je nakon preležane korone potrebna transplatacija kose?

Mnogo je posljedica koje se javljaju nakon preležanog koronavirusa. Oko 30 odsto kose pređe u fazu opadanja poslije preležanog kovida.

Poslije korone može da vam opada i kosa, ali evo zašto ne treba da brinete.

Prema nekim studijama, opadanje kose je češće kod pacijenata koji su imali srednje tešku i tešku kliničku sliku i koji su više dana imali visoku febrilnost. Primjetno je opadanje vlasi i kod drugih bolesti: kod teško eksecnih i stresnih stanja za organizam kao što su septička stanja, politraume, porođaja, ili čak kod samo psiholoških i emotivnih stresova.

Tretman presađivanja, odnosno transplatacije kose je sve popularniji posljednjih godina.

"Cijena presađivanja je od par stotina do par hiljada eura, a cijena zavisi od stepena gubitka kose, odnosno procedure. U Srbiji je ovaj tretman povoljniji u odnosu na Ameriku i sjevernu Evropu, pa veliki broj klijenata dolazi kako iz inostranstva, tako i iz Srbije. Čak 80 odsto klijenata su muškarci, jer oni češće imaju problem sa gubitkom kose", rekla je dr Marija Balković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije za emisiju Jutro Prve TV.

Procedura presađivanja kose je veoma jednostavna i sprovodi se pod lokalnom anestezijom. Uzimaju se pojedinačni folikuli dlake, uglavnom iz potiljačne regije i preraspodele u regiju gdje je potrebno.

"Javlja se sve više osoba koje su preležale koronu, ali one nisu odmah indikovane za transplataciju kose. Često se tu radi o telogenovom efluvijumu, dolazi do ubrzanog opadanja kose posle virusne infekcije, operacije, stresa... Tada kosa, uz određene tretmane, može da se oporavi. Sačekamo neko vrijeme da se kosa oporavi, pa ukoliko je potrebno, vršimo transplataciju", istekla je dr Marija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.