Dr Madžgalj: Ne postoji nijedan dokaz da vakcina negativno utiče na nervni sistem
dr Milan Madžgalj

"Svi da se vakcinišemo protiv kovida19, nebitno kojom vakcinom"

Dr Madžgalj: Ne postoji nijedan dokaz da vakcina negativno utiče na nervni sistem

Nakon više od godinu i po otkako se pojavio virus kovid 19 u svijetu potvrđeno je u više naučnih studija da osim na pluća direktno utiče i na mozak. Zabilježen je veliki broj pacijenata koji nisu samo imali poteškoće sa disanjem, već su patili od raznih neuroloških problema.

Korona je virus koji očigledno utiče na naš nervni sistem - od mirisnih i facijalnih živaca, uzrokujući gubitak mirisa i ukusa, pa sve do dugih kovid simptoma glavobolja i moždane magle.

Procjene tačne učestalosti variraju, ali čini se da je otprilike 50 odsto pacijenata sa dijagnozom virusa Sars-CoV-2 - virusa odgovornog za bolest Kovid-19 - iskusilo neke neurološke probleme, pokazuju istraživanja. 

1221795

ilustracija, foto: Profimedia

Iako je uticaj virusa na pluća najhitnija i najstrašnija prijetnja, trajni uticaj na nervni sistem mogao bi da bude veći i mnogo pogubniji, smatraju svjetski stručnjaci iz oblasti neurologije.

Doktor Milan Madžgalj specijalista neurolog u Opštoj bolnici u Bijelom Polju za Kodex pojašnjava da je virus SARS-Cov-19 tzv. “neurotropni virus”, što znači da ima afinitet prema neuronima (ćelijama centralnog nervnog sistema).

"Ovaj virus definitivno remeti normalno funkcionisanje mozga u značajnoj mjeri. Neurološki simptomi se najčešće manifestuju u formi poremećaja kratkoročnog pamćenja, depresivnoj simptomatologiji, hroničnom umoru, razdražljivošću, čestim promjenama raspoloženja, nesanicom,  itd. Navedene tegobe mogu trajati od par nedelja do šest mjeseci, nekada i duže", kaže dr Madžgalj.

113saude1920x1080px1140x641

Neurološke tegobe mogu trajati i duže od pola godine

Osim toga, koronavirus može da izazove depresiju i anksioznost, stanja koja su i dalje nedovoljno osviješćena u crnogorskom društvu.

"Anksioznost ili subjektivan osjećaj neodređene “treme”, “strepnje” ili “zebnje” je veoma čest simptom koji nije prepoznat, a samim tim ni adekvatno liječen. Iz tog razloga se savjetuje  psihološka podrška svakom pacijentu koji je preležao umjereno težak i težak oblik infekcije", pojašnjava dr Madžgalj.

Dr Madžgalj, specijalista neurolog posebno ističe značaj koji ima vakcina protiv koronavirusa, napominjući da ne postoji apsolutno nijedan naučni dokaz koji pokazuje bilo kakav negativan uticaj vakcina(bilo kojeg proizvođača) na nervni sistem čovjeka.

"Vakcina je za sada jedina bezbjedna i efikasna metoda u sprječavanju daljeg širenja bolesti, obzirom da i dalje ne postoji ni jedan lijek koji efikasno liječi ovu infekciju", istakao je dr Madžgalj za Kodex.

1140vaccineinjectionweb

"Svi da se vakcinišemo"

Građanima savjetuje da se bez bojazni vakcinišu i tako sačuvaju sebe i okolinu od posljedica koje ostavlja Kovid19.

"Moja preporuka i kao ljekara i kao građanina je da se svi, ali svi vakcinišemo. Apsolutno je nebitno kojom vakcinom, jer su sve dostupne vakcine sa visokim stepenom sigurnosti i efikasnosti, kako bi smo sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svih građana. Moja malenkost, kao i svi članovi moje uže i šire porodice su vakcinisani. Zato želim svojim primjerom da podstaknem sve savjesne građane da isto urade kako bi se što prije vratili normalnim životnim aktivnostima", zaključio je za Kodex, doktor Milan Madžgalj specijalista neurolog Opšte bolnice u Bijelom Polju.

 

*Članak je izrađen uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija u sklopu projekta Doprinos imunizaciji protiv koronavirusa građana sjevera Crne Gore „Bolje spriječiti nego liječiti“. Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost autora i ne odražavaju stavove Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

logoMinistarstvajavneupravedigitalnogdrustvaimedija

Kodex.ME
                                                 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.