Od naredne godine godine u automobilima u EU obavezna crna kutija
ilustracija

Od naredne godine godine u automobilima u EU obavezna crna kutija

Od iduće godine u svim novim automobilima u Evropskoj uniji biće obavezna crna kutija, a od 2024. imaće je i sva vozila koja se prvi put registruju.

Crna kutija je uređaj koji bi trebao da otkrije do najsitnijeg detalja sve što se događalo u sekundama prije saobraćajne nesreće.

Takozvana crna kutija bilježi čak 41 podatak koji pomaže u vještačenju, prenosi Tanjug.

“Da dobijemo informaciju o brzini kretanja vozila pet sekundi prije sudara, o načinu ponašanja vozača, je li kočio, je li imao manipulacije kolom upravljača i u kojem procentu, koliki je bio broj okretaja vozila i slično”, objasnio je za hrvatske medije Željko Šarić iz Laboratorije za saobraćajno-tehnička vještačenja Fakulteta saobraćajne nauke.

Iako mnogi ne znaju, crna kutija u autoindustriji nije novost, neka nova vozila je već imaju.

Najčešće se nalazi između vozačevog i suvozačevog sjedišta u modulu vazdušnog jastuka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.