Kakav uticaj delta soj može da ima na trudnice?
Foto: Ilustracija

Kakav uticaj delta soj može da ima na trudnice?

Delta soj dominira širom svijeta, a zdravstveni zvaničnici u nekim zemljama upozoravaju na njegov uticaj na trudnice.

Nekoliko najviših zdravstvenih zvaničnika Engleske objavilo je zajedničko saopštenje u kom se trudnice pozivaju na vakcinaciju protiv koronavirusa.

Ukazali su na nove podatke koji pokazuju da je 98 odsto trudnica primljenih u bolnicu sa kovidom-19 u zemlji od maja nevakcinisano.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) takođe je ranije rekla da se zaražene trudnice suočavaju sa povećanim rizikom od razvoja ozbiljnog oblika kovid-19 u poređenju sa onim ženama koje nisu trudne i koje su sličnih godina.

Jedna zabrinutost je da bi rizik mogao da bude još veći kod delta soja, za koji se pokazalo da je zarazniji i da može da prouzrokuje ozbiljniju bolest u odnosu na ranije varijante virusa.

Da li je delta soj opasniji za trudnice?

Delta soj jeste zarazniji i može da izazove teže bolesti kod svih, uključujući i trudnice.
Najnoviji podaci koje je prikupio „UK Abstetric Surveillance System“ (UKOSS) pokazali su da se broj trudnica sa kovidom-19 kojima je potrebna hospitalizacija zbog delta soja u Velikoj Britaniji povećava, prenosi CNN.

„U poređenju sa originalnim sojem virusa, nova varijanta je prouzrokovala sve teže bolesti kod trudnica“, rekao je Endrju Šenan, profesor akušerstva na Kraljevskom koledžu u Londonu, u izjavi za britanski Naučni medijski centar.

„To je uključivalo potrebu za primjenu mehaničkih ventilatora, prijema na intenzivnu njegu i upalu pluća, za koju je veća vjerovatnoća da će se pojaviti u više od 50 odsto slučajeva“, dodao je profesor.

Podaci koje je prikupio UKOSS pokazuju da je oko 33 odsto žena u bolnici sa kovid-19 imalo potrebu za mehaničkim ventilatorom, a da je 15 odsto trebalo intenzivnu njegu.

Kakvi su rizici po bebe?

Prethodne studije pokazale su da infekcija kovid-19 povećava rizik od negativnih ishoda i za majku i za bebu. Ti rizici uključuju preklampsiju, infekcije, prijem na bolničku jedinicu intenzivne njege, pa čak i smrt.

Prema aprilskom istraživanju objavljenom u „JAMA Pediatrics“, koje je pregledalo preko 2.000 trudnica u 43 medicinske ustanove u 18 zemalja, bebe rođene od majki zaraženih koronavirusom takođe su imale nešto veći rizik od prijevremenog porođaja i niske porođajne težine.

Novi podaci koje je prikupio UKOSS pokazali su da je jedna od pet žena primljenih u bolnicu sa ozbiljnim simptomima kovida-19 prerano rodila, a vjerovatnoća porođaja carskim rezom se udvostručila. Jedna od pet beba rođenih od majki sa simptomima koronavirusa takođe je primljena u neonatalne jedinice.

Da li je vakcina sigurna za trudnice?

Da. Studije i podaci iz stvarnog svijeta pokazali su da nema posebnih zabrinutosti za bezbjednost trudnica ili njihovih beba prilikom primjene vakcine protiv kovida-19.

„Stotine hiljada trudnica širom svijeta su vakcinisane, bezbjedno i efikasno štiteći se na taj način od kovida i dramatično smanjujući rizik od ozbiljnih bolesti njihove bebe“, rekla je Džil Valton, izvršna direktorka Kraljevskog koledža babica u Velikoj Britaniji, navodi se u saopštenju.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju u Velikoj Britaniji i Australijska tehnička savjetodavna grupa za imunizaciju savjetuju trudnice da se vakcinišu protiv kovida-19.

SZO kaže da bi trudnice trebalo da dobiju vakcinu u situacijama u kojima koristi od vakcinacije nadmašuju potencijalne rizike – na primjer, ako žive u područjima sa velikim brojem zaraženih.

Da li dojilje mogu da se vakcinišu?

SZO je preporučila da žene koje doje treba da se vakcinišu i rekla je da žene ne bi trebalo da prestanu sa dojenjem zbog vakcinacije, jer je mala vjerovatnoća da će ona predstavljati bilo kakav rizik za bebu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.