Zaštitna folija, tamna stakla… Šta najbolje štiti automobil od vrućina?
Foto: Ilustracija

Zaštitna folija, tamna stakla… Šta najbolje štiti automobil od vrućina?

Postoje različite metode koje se mogu koristiti za sprječavanje pretjeranog zagrijevanja unutrašnjosti automobila od sunčeve svjetlosti.

Njemački autoklub ADAC je testirao sedam identičnih Dacia Duster automobila. Osim referentnog vozila bez dodatne opreme, pripremljeno je nekoliko automobila sa opremom za zaštitu od sunca te je paralelno dodato vozilo sa zatamnjenim staklima, jedno s bijelom i jedno s crnom bojom karoserije. Nakon više od četiri sata na suncu izmjerene su temperature, prenosi HAK Revija.

U vozilu bez dodatne opreme, odnosno zatamnjenja, bilo je 53 stepena na vozačevom mjestu. Deset stepeni manje i stoga najhladnije bilo je u vozilu prekrivenom ciradom. Sa 45 stepeni vozilo sa spoljašnjom zaštitnom folijom takođe je bilo znatno hladnije. Reflektujući štitnik za sunce iznutra (49 stepeni) i bijela tkanina na kontrolnoj tabli (50 stepeni) bili su manje učinkoviti.

Zatamnjenje zadnjih prozora takođe je rezultiralo smanjenjem od samo dva stepena. Međutim, ovdje je izmjereno samo 48 stepeni na zadnjim sjedištima, umjesto 57 koliko je bilo u vozilu bez dodatne opreme.

Generalno, ADAC preporučuje upotrebu zaštite od sunca jer to može pomoći u snižavanju unutrašnje temperature površina. Tokom ispitivanja, upravljači i kontrolne table dosegli su temperature i do 70 stepeni.

Kada su upoređivali vozila s crnom ili bijelom spoljašnjom bojom, bile su jasne temperaturne razlike na površini – od 65 stepeni kod tamnog i 44 stepan kod svijetlog vozila, dok se izunutra crni Duster zagrijao za barem 5 stepeni više od automobila obojenog u bijelo.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.