Šanel kupio još 10 hektara zemlje da osigura zalihe jasmina
ilustracija

Šanel kupio još 10 hektara zemlje da osigura zalihe jasmina

Modna i kozmetička kuća Šanel je, zabrinuta zbog nestanka sve većeg broja cvetnica koje se koriste u njenim najprodavanijim parfemima, na jugu Francuske kupila još 100.000 kvadratnih metara zemlje da bi osigurala zalihe jasmina i ostalog cvijeća.

Luksuzna modna grupa je izvijestila o kupovinii dodatnih 10 hektara zemlje nedaleko od grada Grasa, čija je okolina poznata po cvjetnim poljima. U partnerstvu sa porodicom iz tog francuskog grada, kuća Šanel tu već posjeduje 20 hektara zemlje.

U kasno i sunčano avgustovsko jutro i prije nego što vrućine dosegnu vrhunac, desetine radnika učestvuju u ovogodišnjoj berbi jasmina, ključnog sastojka Šanelovog „stogodišnjaka“, kultnog parfema No.5, koji je stvorila pokojna modna dizajnerka i ikona stila, Koko Šanel.

Krajem osamdesetih godina prošlog vijeka Šanel je postigla dogovor s članovima lokalne porodice Mul da na području opštine Pežoma uzgajaju pet cvjetova, ključnih za njene parfeme.

“U jednom smo se trenutku zabrinuli jer se jasmin postepeno počeo proizvoditi u drugim državama”, rekao je Rojteru Olivije Polž, koji je, sledeći stope svog oca godine 2013. postao Šanelov glavni „nos“, parfumer, osoba koja se bavi raspoznavanjem mirisa i radi u procesu proizvodnje parfema, zbog čega čulo mirisa mora da njeguje čitav život.

Polž pojašnjava da jasmin uzgojen u Grasu ima specifičan miris. Dodaje da je ta oblast postala središte florikulture i mirisa još u 17. vijeku, kada su lokalni kožari počeli da parfemišu svoje proizvode da bi se izgubio originalni miris kože.

Fabris Bianš, koji vodi proces proizvodnje za porodicu Mul, kaže da pandemija kovida-19 nije pretjerano uticala na posao, jer su berači mogli da rade na otvorenom, no on se morao jako paziti da ne bi ‘pokupio’ virus i izgubio čulo mirisa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.