Dr Striković: Glupost da vakcinacija daje bolji imuni odgovor od same infekcije
ilustracija

Dr Striković: Glupost da vakcinacija daje bolji imuni odgovor od same infekcije

Ljekar iz Bijelog Polja, ginekolog dr Adnan Strikovi naveo je u objavi na Fejsbuku da je glupost reći da vakcinacija daje bolji imuni odgovor od same infekcije. Poručio je onima koji su preležali infekciju da budu rastrećeni a one koji nisu odbolovali kovid da se vakcinišu bilo kojom vakcinom. Ocijenio je da politika i ekonomija diktiraju svu kampanju oko ove bolesti a da medicina ima samo konsultantsku ulogu. Apeluje da se ne vakcinišu djeca.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku bez intervencija:

"Prije četiri mjeseca (30.04.2021.) sam pisao o tome da vakcinacija onih koji su preležali infekciju SARS CoV2, nema medicinsko opravdanje.

Pozivao sam i da se vakcine prvo daju onima koji nisu bili u kontaktu sa virusom.Niko se na to nije ni osvrnuo.
Nelogične, netačne i nepoverenje informacije o Covid19 koje su prisutne od prvog dana, nažalost su prisutne do danas.
Jedna od takvih gluposti, koju smo mogli pročitati prije samo par dana, je bila da vakcinacija daje bolji imuni odgovor od same infekcije. Već danas je ta teorija odbačena.
Kako je uopšte neko ko se po kazivanju bavi naukom mogao da poveruje u to?
Znaju li takav primjer u istoriji medicine?
Ogroman, čini mi se najveći, problem nije neznanje, već zabluda da previše znamo.
Treba se držati univerzalnih bazičnih medicinskih znanja, ne vjerovati da je ovaj virus "čudo neviđeno".

Znači:

1. Svi koji su preležali infekciju treba da su rasterećeni. Najverovatnije imaju visok titar At na SARS CoV 2, a i ako nemaju opet ne treba da se sjekiraju. Ćelijski imunitet je dominantan. On se ne mjeri nivoom antitijela. Ako ipak žele da se vakcinišu, mogu učiniti to. Tada će šansa da opet obole biti značajno manja, iako se svakako očekuje da druga infekcija bude bar blaža. Drugim riječima, mnogo je veća vjerovatnoća da nas virus ubije prilikom prve infekcije, nego iz popravnog.

2. Vakcine su po svemu što se do sada zna pouzdane i sigurne. Ako niste preležali infekciju, obavezno se vakcinišite. Kojom vakcinom? Bilo kojom, jer podacima o uspješnosti vakcina iz mnogo razloga još ne treba vjerovati. Siguran sam da oni koji su hvatali razne "prečice" do Pfizera, sada nisu baš ponosni, niti su preponosni oni koji su odbijali AZ.

3. Možete se inficirati i pored vakcine.

4. Tada bi infekcija morala biti sa blažom kliničkom slikom. Ako imate druga teška oboljenja, infekcije se ipak treba dodatno paziti.

5. Politika i ekonomija diktiraju svu kampanju oko ove bolesti, medicina ima samo konsultantsku ulogu.

6. Sve oko Covid pasoša nema nikakvo uporište u nauci.

7. Ne postoje univerzalno afirmativni sudovi.

8. Ne vakcinišite djecu.

9. Žao mi je što mi jedino preostaje fb."
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.