29 dana izgubljeni na moru: Borba za život i odmor od pandemije i drugih briga

29 dana izgubljeni na moru: Borba za život i odmor od pandemije i drugih briga

Zahvaljujući pomorandžama koje su ponijeli, kokosu koji su vadili iz mora i kišnici koju su prikupljali, dva muškarca uspjela su da prežive skoro mjesec dana plutanja po Solomonovom moru. Iako im je život visio o koncu i još se nisu oporavili, iskustvo gubljenja na moru vide i kao odmor od pandemije i drugih briga.

Kod obale Papue Nove Gvineje, gotovo 400 kilometara od mjesta gdje su putovanje započeli, dvojica muškaraca sa Solomonovih Ostrva pronađena su nakon dugih 29 dana, piše Gardijan a prenosi Rts.

Live Nanjikana i Džunior Koloni krenuli su sa ostrva Mono, u rano jutro 3. septembra malim motornim čamcem jačine 60 konjskih snaga.

Plan je bio da se spuste 200 kilometara južno, do grada Noro na ostrvu Nova Džordžija, koristeći zapadne obale ostrva Vela Lavela i Gizo kao orijentir.

„Već smo išli tim putem do Nove Džordžije i trebalo je da sve bude u redu“, priča Nanjikana.

Ali čak i za iskusne pomorce, poput Nanjikane, Solomonovo more, koje razdvaja Solomonova Ostrva od susjedne Papue Nove Gvineje, umije da bude grubo i nepredvidivo.

Samo nekoliko sati nakon što su se otisnuli na putovanje uhvatila ih je kiša i jak vjetar, što je uočavanje obale koju je trebalo da prate činilo gotovo nemogućom misijom.

NewProject5

„Loše vrijeme pretvorilo se brzo u još gore, a kada nam je GPS umro postalo je zastrašujuće. Nismo mogli da vidimo kuda idemo, pa smo samo odlučili da zaustavimo motor i sačekamo, radi uštede goriva“, objasnio je Nanjikana.

Pomorandže i kokos  

Preživjeli su jedući pomorandže koje su spakovali za put, kokos koji su prikupljali iz morske vode i kišnice koju su hvatali koristeći komad platna. 

Oko 400 kilometara dalje, 29 dana kasnije spazili su ribara u blizini obale Papue Nove Gvineje.

„Nismo znali gdje smo, ali nismo ni očekivali da ćemo biti u drugoj državi“, naglasio je Nanjikana.

Muškarci su bili toliko malaksali da su, kada su 2. oktobra stigli u grad Pomio, spasioci morali da ih nose od brodića do obližnje kuće.

Pregledali su ih ljekari lokalne klinike i sada borave kod Džoa Koleala, stanovnika grada Nove Britanije, provincije Papue Nove Gvineje.

Nanjikana je rekao da vidi pozitivne strane ovog iskustva, poput prinudnog odmora od haosa globalne pandemije: „Nisam imao pojma šta se dešava dok sam bio tamo. Nisam slušao o kovidu ili bilo čemu drugom. Radujem se povratku kući, ali pretpostavljam da je to bio lijep odmor od svega“.

Ministarstva spoljnih poslova Solomonskih Ostrva i Papue Nove Gvineje zajednički rade na pripremama za povratak dvojice muškaraca svojim kućama.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.