Evo zašto dizelaši ujutru na niskim temperaturama teško
Ilustracija

Evo zašto dizelaši ujutru na niskim temperaturama teško "pale"

Proizvođači pripremaju posebno dizel gorivo za niske temperature. Tako se sprječava kristalizacija, koja može začepiti filtere goriva i nanijeti veliku štetu.

Međutim, na ekstremnoj hladnoći ove mjere nisu se uvijek pokazale dovoljnim. Ako je dizel kristalizovao, automobil ćete ponovo moći da vozite tek kad se cijeli sistem za gorivo zagrije i otope se sve parafinske čestice.

Da bi se to dogodilo, automobil treba staviti u garažu (ili u neki drugi zatvoreni prostor) na temperaturu koja ja znatno iznad nula stepeni Celzijusa. Ni u kom slučaju nemojte da koristite fen za kosu ili neki sličan aparat sa vrućim vazduhom - prije svega postoji opasnost od požara i oštećenja, a ne možete ni prići svim dijelovima vozila kroz koje teče gorivo.

Teoretski, "zimsko" dizel gorivo bi trebalo da bez problema funkcioniše do minus 20 stepeni Celzijusa. Njemački auto-klub ADAC testirao je 2013. godine da li je to realno koristeći četiri komercijalno dostupna dizel goriva i izveo obimna ispitivanja na niskim temperaturama.

Rezultat testa je da se vozači dizelaša ne mogu uvijek pouzdati u dizel goriva za zimsku upotrebu, prenosi Revijahak.

U svakom slučaju, vozači bi trebalo da na vrijeme napune rezervoar zimskim dizelom prije početka hladne sezone. Preostala količina ljetnjeg dizela koja je još u rezervoaru trebalo bi da bude što manja.

Takođe je potrebno da se pridržavaju uputstva proizvođača za održavanje - posebno koliko često treba mijenjati filter za gorivo.

Vozačima se savjetuje i da parkiraju vozilo tamo gdje je zaštićeno od hladnoće i vjetra (ako je to moguće).

Osim toga:

• Nikada ne miješajte dizel gorivo i benzin. Izuzeti su samo stariji modeli vozila prije 1997. godine - uz posebno odobrenje proizvođača.

• Aditive za poboljšanje protoka koristite samo ako je to odobrio proizvođač.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.