Švedska zbog blagih mjera pomogla u širenju zaraze u druge zemlje
Ilustracija

Novo istraživanje

Švedska zbog blagih mjera pomogla u širenju zaraze u druge zemlje

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa pomogla je u širenju zaraze u druge zemlje, tvrde rezultati nedavno objavljenog istraživanja.

Studiju, koja je objavljena u časopisu Eurosurveillance, uradili su istraživači sa Univerziteta Upsala u Švedskoj, Norveškog instituta za javno zdravlje i Univerziteta Sidnej u Australiji.

"Švedska je bila neto izvoznik koronavirusa susjednim nordijskim zemljama u prvoj godini pandemije", izjavio je u utorak Jon Peterson sa Univerziteta Upsala za švedsku televiziju "SVT".

Utvrđeno je da je Švedska propisala preslabe mjere kako bi zaustavila širenje virusa u ranim fazama pandemije, za razliku od drugih skandinavskih zemalja, što je rezultiralo početnim velikim brojevima infekcija i u konačnici dovelo do mutacije virusa, tvrde istraživači.

Studija je utemeljena na analizi 71.000 uzoraka pacijenata, što je naučnicima omogućilo analizu genetskog porijekla za širenje virusa u nordijskoj regiji.

"Švedska je uticala na situaciju u cijeloj regiji"

Lanci zaraze stvorili su se u Švedskoj prije nego što su u nekoliko stotina slučajeva prešli državne granice.

"Naši rezultati pokazuju da je švedska strategija opuštenijih mjera imala uticaj na epidemiološku situaciju unutar države, ali i u cijeloj nordijskoj regiji", navode autori studije.

Međutim, studija napominje i da je Švedska, kao i Danska, tranzitna zemlja.

Posebno je pogođena Finska, uprkos strogim ograničenjima putovanja. Naučnici su naveli da su virus sa sobom doveli Finci koji nisu imali zabranu ulaska iz Švedske.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.