Fauči: Omikron se brzo širi, ali manje opasan od delta soja
Entoni Fauči

Fauči: Omikron se brzo širi, ali manje opasan od delta soja

Infektolog i glavni savjetnik predsjednika SAD-a za pandemiju doktor Entoni Fauči, izjavio je da, iako se omikron soj koronavirusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja.

On je za CNN rekao da je naučnicima potrebno više informacija prije nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja.

Izvještaji iz Južne Afrike, gdje se pojavio i gdje postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno povećala.

"Za sada ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni prije nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku, u poređenju s delta sojem", rekao je Fauci.

On je naveo da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nijesu američki državljani.

"Nadajmo se da ćemo uspjeti da ukinemo tu zabranu u prilično razumnom vremenskom periodu", rekao je Fauči i dodao da se svi osjećaju loše zbog teškoća s kojima je suočena Južna Afrika i druge afričke zemlje.

Omikron soj do danas je otkriven u trećini američkih država, uključujući sjeveroistok, jug i zapadnu obalu. Viskonsin i Misuri su među posljednjim državama u kojima su potvrđene infekcije novim sojem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.