Šta utiče na visinu koju će dijete dostići kada odraste?
Ilustracija

Šta utiče na visinu koju će dijete dostići kada odraste?

Procjenjuje se da je čak 80 odsto konačne visine djeteta genetske prirode, što znači da je u velikoj mjeri određena prije nego što se dijete uopšte rodi.

Faktori koji čine dodatnih 20 odsto uključuju stvari kao što su ishrana, da li majka puši ili ne, pa čak i redosled rođenja.

Opšte je poznato da žene koje puše tokom trudnoće često rađaju bebe sa manjom tjelesnom masom, ali to se proteže i u djetinjstvu.

Studija iz 2014. u Brazilu pokazala je da su djeca pušača niža u periodu adolescencije, i zanimljivo je da je druga studija pokazala da djeca koja puše u uzrastu  od 12 do 17 godina takođe mogu da budu niža od vršnjaka nepušača.

Šoljica mlijeka dnevno za visinu?

Osim toga, pokazalo se da zapravo postoji nešto u tome da li pijete mlijeko kako biste postali jaki i visoki.

Kako je objavljeno u "Scientific American", "najvažniji hranljivi sastojak za konačnu visinu su proteini u detinjstvu. Minerali, posebno kalcijum, i vitamini A i D takođe utiču na visinu. Zbog toga je pothranjenost u detinjstvu štetna za visinu.

Britanska studija u koju je objavio "The Guardian" takođe je pokazala da mlađa braća i sestre rastu sporije, iako to vjerovatno ima više veze sa nestašicom hrane nego sa stvarnim redosledom rođenja, prenosi index.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.