Istraživanje: Posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa
Ilustracija

Istraživanje: Posteljica odbacuje proteine kako bi onemogućila prodor koronavirusa

Posteljica možda ima način da zaštiti sebe i fetus od infekcije koronavirusom, ukazuje mala američka studija.

Naučnici su proučavali 24 žene koje su rodile između jula 2020. i aprila 2021.

Osam ih je imalo simptomatski kovid-19 u drugom tromesečju, osam je bilo bolesno od virusa u trećem tromesečju, a osam nije bilo zaraženo tokom trudnoće.

Kada se kovid-19 pojavio u trudnoći, naročito trećeg tromesečja, činilo se da ćelije placente "odbacuju" površinski protein nazvan ACE2 koji virus koristi da se probije u ćelijei zarazi ih, ostavljajući manje prostora za prodor virusa.

Žene koje su imale kovid-19 u trećem tromesečju imale su visoku nivo enzima zvanog ADAM17 za koji je poznato da pomaže oslobađanju ACE2 sa površine ćelije, saopštili su naučnici u časopisu "The American Journal of Pathology".

Posteljica možda "osjeća" da je majka oboljela od kovida-19 "i možda uspostavlja ovaj mehanizam kako bi pomogla odbacivanju proteina ACE2 i tako spriječila virus SARS-CoV-2 da napadne placentu i zarazi fetus", rekla je Elizabet Taglauer iz Bostonskog medicinskog centra.

Ranije studije pokazale su da se ćelije placente inficiraju u samo oko sedam do 20 odsto trudnoća u kojima majka ima kovid-19, rekla je Taglauer.

Kad virus nekako uđe u placentu, rijetko dospijeva do fetusa, dodala je.

Njen tim planira dalja istraživanja "zaštitnih puteva" koji bi mogli da spriječe da virus napusti ćelije placente i uđe u krvotok fetusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.