Ilustracija

Eksperti iz Kine potvrdili

"Ako se vratimo na stari sistem života, imali bi milione mrtvih"

Ako bi bile ukinute mjere zaštite i predostrožnosti i sve vraćeno na stari sistem života, u regionima koji sada drže virus koronu pod kontrolom, poput Kine, bilo bi oko dva miliona smrtnih slučajeva godišnje, upozoravaju kineski naučnici.

Kineski stručnjaci za javno zdravstvo ističu da je potrebno održavati stroge kontrole, kao i da su rizici prenosa virusa previsoki, pa bi masovna zaraženost predstavljala nepodnošljiv pritisak na zdravstveni sistem.

Naučnici su koristili studije iz Čilea i Britanije kako bi izračunali "početnu efikasnost“ postojećih vakcina "koronavak“ u slučaju Čilea i Fajzer i AstraZeneka u Britaniji.

Oni procjenjuju da je početna efikasnot vakcine protiv zaražavanja od simptomatske bolesti kovid-19 bila 68,3 odsto. Istovremeno, početna efikasnost protiv smrti bila je 86 odsto.

Ali, čak i uz globalnu stopu vakcinacije od 95 odsto, ako se mobilnost stanovništva vrati na nivo iz 2019, kada nije bilo kovida-19, kineski naučnici procjenjuiju da bi svi regioni sa sada nultom stopom bolesti zabeležili više od 234 miliona zaraženih unutar jedne godine.

To bi uključivalo i 64 miliona simptomatskih slučajeva te dva miliona smrtnih slučajeva.

Ljudska rasa bi trebalo da nastavi da razvija vakcine i istraživanje ​​novih načina poboljšanja zaštite koju pružaju vakcine da bi eliminisala kovid-19 na globalnom nivou, navode kineski naučnici u radu objavljenom u biltenu Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Naučnici poručuju da je važnije da nove vakcine budu efikasne protiv zaraze nego protiv simptomatske bolesti ili smrti.

Kina, u okviru nulte tolerancije prema kovidu-19, nastavlja da zatvara čitave gradove.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.