Promjena načina ishrane mogla bi da produži život i do 13 godina
Ilustracija

Promjena načina ishrane mogla bi da produži život i do 13 godina

Promjena načina ishrane mogla bi da vam produži život i do 13 godina, prema nedavno objavljenoj studiji, posebno ako počnete kada ste mladi.

Studija je koristila model da bi ispitala šta bi se moglo desiti kada je u pitanju dugovječnost muškarca ili žene ako bi zamijenili „tipičnu zapadnjačku ishranu“ fokusiranu na crvenom mesu i prerađenoj hrani „optimizovanom ishranom“ fokusiranoj na manjem konzumiranju crvenog i prerađenog mesa, većem konzumiranju voća, povrća, mahunarki, integralne žitarice i orašastih plodova, prenosi CNN.

Ako bi žena počela da se hrani optimalno sa 20 godina, mogla bi da produži svoj životni vijek za nešto više od 10 godina, prema studiji objavljenoj početkom ove nedjelje u časopisu PLOS Medicine.

Kada bi se muškarac hranio zdravije od svoje 20. godine mogao bi da produži život za 13 godina.

Fokusiranje na zdraviju ishranu takođe može da produži život starijih osoba, kaže studija. Počevši od 60 godina, žena bi mogla da produži svoj životni vijek za osam godina. Muškarci koji započnu zdraviju ishranu sa 60 godina mogli bi da produže životni vijek za skoro devet godina.

Biljna ishrana mogla bi da koristi čak i 80-godišnjacima, kaže studija, muškarci i žene mogli bi da produže život za oko 3,5 godina, ako bi uveli promjene u ishrani.

"Mišljenje da bi poboljšanje kvaliteta ishrane smanjilo rizik od hroničnih bolesti i prerane smrti je odavno uspostavljeno, a manje hroničnih bolesti i prerane smrti znači duži životni vijek", rekao je dr Dejvid Kac, specijalista za preventivnu medicinu, koji nije bio uključen u studiju.

N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.