Ilustracija

"Facebook News" se otvara u Francuskoj

Facebook će od utorka u Francuskoj pružati uslugu "News feed"-a namijenjenu novinskim sadržajima - Facebook News, koja će biti garancija bolje medijske vidljivosti i odgovor na optužbe za dezinformisanje koje se iznose protiv te društvene mreže.

Servis će u početku biti ograničen na manji broj francuskih korisnika Fejsbuka.

Do maja bi trebalo da se proširi na sve korisnike u Francuskoj, saopštila je Meta, američka kompanija u čijem je vlasništvu ta društvena mreža.

Francuska tako postaje peta zemlja u kojoj se otvara Facebook News, nakon Sjedinjenih Država krajem 2019, Velike Britanije u januaru 2021, Njemačke u maju i Australije u avgustu.

"Osim klasičnih Facebook aktuelnosti, Facebook News je mjesto na kojem će se isključivo prenositi informacije iz provjerenih izvora", jer će ih proizvoditi pravi mediji, rekao je za AFP Jesper Doub, direktor za partnerstva s informativnim glasilima za Evropu u Meti.

Početak rada Facebook News-a u Francuskoj moguć je zahvaljujući potpisivanju načelnog ugovora sa Savezom za opšte informativne medije (APIG) o kojem je Facebook izvijestio u oktobru.

Na osnovu tog ugovora francuski izdavači dnevnih novina dvije godine će dobijati naknadu za korišćenje njihovih sadržaja.

Zahvaljujući tom ugovoru, mnogi nacionalni i regionalni dnevnici biće uključeni u Facebook News, pa tako Le Parisien/Aujourd'hui en France, Le Figaro, Le Journal du Dimanche, Les Echos i drugi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.