Famotidin može da ublaži simptome kovida-19
Ilustracija

Studija pokazala

Famotidin može da ublaži simptome kovida-19

Kod nevakcinisanih, odraslih osoba sa blagim do umjerenim kovidom-19, koje nisu hospitalizovane, liječenje visokom dozom antacidnog lijeka famotidina pomoglo je kod bržeg prolaska simptoma i upale, prema istraživanju na malom uzorku.

Otprilike polovina ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak leka Pepsid protiv gorušice kompanije Džonson i Džonson, tri puta dnevno tokom dvije nedjelje.

Ostali su uzeli tabletu koja nije sadržala aktivnusupstancu famotidin.

Kod pacijenata u grupi koja je liječena famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak čula mirisa i ukusa, otežano disanje i bol u predjelu trbuha.

Liječenje famotidinom takođe je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih efekata na imunski odgovor pacijenata, saopštili su naučnici u časopisu Gut.

"Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmjeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao leka za pacijente sa kovidom-19", saopštio je dr Tobias Janovic iz "Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratory", koji je vodio ovu studiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.