Mark Cukenberg razvija vještačku inteligenciju za stvaranje virtuelnih svjetova
Ilustracija

Mark Cukenberg razvija vještačku inteligenciju za stvaranje virtuelnih svjetova

Kompanija "Meta", vlasnica Fejsbuka, razvija vještačku inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svjetova putem govora i prevoda jezika, objavio je u srijedu njen izvršni direktor Mark Zakerberg.

Zakerberg je uveren da će "metaverzum“, futuristička ideja virtuelnih svjetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti nasljednik mobilnog interneta.

Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da je na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

"A ključ koji nam otvara vrata napretku vještačka je inteligencija“, rekao je Zakerberg na događaju "Inside the Lab“ koji je organizovala njegova kompanija.

"Meta", rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svijet i stvore njegove djelove.

Ilustrovao je to konceptom vještačke inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućuje da opišu šta žele da se vještačkom inteligencijom stvori. Kao primjer je prikazao avatar na ostrvu koji je govorom naredio vještačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i ćebence za piknik.

"Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s ostalima", rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da "Meta" radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svjetova u "prvom licu", zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.

Stvara se i jedinstveni sistem vještačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

"Meta" je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superračunar vještačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022. godine, biti najbrži na svijetu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.