Šta je biotin i kako doprinosi našem tijelu i ljepoti?
Ilustracija

Šta je biotin i kako doprinosi našem tijelu i ljepoti?

Biotin je jedan od vitamina B grupe (B7) i osnovna funkcija mu je da pomogne našem tijelu da nutritijente iz hrane pretvori u energiju.

Ali, pored toga veoma je važan za našu kožu, kosu i nokte. Upravo iz tog razloga biotin je sastavni dio mnogih kozmetičkih preparata i proizvoda.￰

Namirnice koje sadrže biotin su:

Pečurke

Kikiriki

Ovas

Lješnik

Žumance

Šargarepa

Soja

Orasi

Kinoa

Ukoliko je moguće, najbolje je da pokušate da biotin unesete prironim putem, kroz namirnice, jer se tako više samog vitamina sintetiše u crijevima, ali moguće je unijeti ga i kroz suplemente odnosno dodatke ishrani.

Koja je potrebna količina odrasloj osobi u toku dana?

Od 30 do 100 mikrograma (mcg) u zavisnosti od stanja (normalno stanje, oporavak posle bolesti, trudnoća itd..)

Tokom trudnoće jako je važno konzumirati namirnice koje sadrže biotin ali ne samo zbog kose i noktiju žene već jer utiče na emobolički razvoj fetusa.

danas.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.