Koliko bi trebao da traje popodnevni san da bi imao pozitivan efekat?
Ilustracija

Koliko bi trebao da traje popodnevni san da bi imao pozitivan efekat?

Nema ništa bolje od spavanja popodne, pogotovo ako vas svlada umor nakon radnog dana ili malo "jačeg" obroka.

Međutim, mnogi utonu u san i naprave dobar maraton, a popodnevni san bi trebalo da traje 20 do 30 minuta.

Nakon dužeg sna osjećamo se prilično umorno. Ali nakon idealnih pola sata bićete puni energije, srećni i odmorni.

Dremanje može da izoštri fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često dremali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutru, dok kod onih koji ne dremaju ona je popodne opadala.

San je presudan za sposobnost učenja, ali i sposobnost mozga da obradi naučeno. Dremanje može da pomogne da se nova saznanja ukorene u mozgu i da se pamćenje uopšteno poboljša.

Dremanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može da pomogne kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja.

Kratki odmor tokom dana daje nam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše nosi sa stresnim situacijama, pogotovo ako uopšteno ne spavate dovoljno.

Najnovija istraživanja pokazuju da i popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sistem, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno, prenosi 24 sata.hr.

Zbog toga, spustite roletne i odmorite se. Tijelo će vam biti zahvalno, a i vi ćete se osjećati bolje i biti produktivniji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.