Koliko puta nedjeljno je dovoljno da se kupate, a kad je štetno?
Ilustracija

Koliko puta nedjeljno je dovoljno da se kupate, a kad je štetno?

Tuširanjem skidamo nečistoće sa tijela, ali umijemo i da suviše isušimo kožu, narušimo njenu prirodnu zaštitu i na taj način obezbijedimo nesmetan prodor bakterijama u tijelo.

Čistoća je bitna, ali šta se dešava kada se previše tuširamo.

Normalna koža zaštićena je slojem masnoća i "dobrim" bakterijama, koje štite kožu od isušivanja i prodora "loših" bakterija.

Prosječna pH vrijednost kože je 5,5 što je dobra sredina za zaštitu od štetnih mikroorganizma i negativnih uticaja iz okruženja

Kiseli zaštitni sloj štiti kožu od infekcija, iritacija, alergija i isušivanja.

Često se agresivnim sredstvima za njegu naruši taj zaštitni sloj, uslijed čega se javlja osjećaj svraba, a koža postaje iritirana i suva.

Javljaju se male pukotine na površini kože čime se omogućava prodor bakterijama i alergenima.

Imunološkom sistemu potrebna je određena bakterijska stimulacija, uključujući bakterije nastanjenje na zaštitnom sloju kože.Ukoliko ove bakterije, pranjem tijela prebrzo uklanjamo, dolazi do poremećaja, jer tijelo nema mogućnosti da dovoljno brzo obezbijedi dovoljne količine antitijela.

Djeca su posebno osjetljiva

Antibakterijski sapuni mogu doprinijeti ovom procesu jer suviše agresivno ubijaju prirodnu bakterijsku zaštitu naše kože.

Djeca su posebno osjetljiva, jer njihova koža još nema prirodan kiseli zaštitni sloj pH vrijednosti 5,5. Zbog toga neki pedijatri i dermatolozi ne preporučuju svakodnevno kupanje djece.

Šta se dešava ako se ne kupamo?

Neprijatan miris samo je jedna od posljedica loše higijene. Taloženje masnoća i bakterija na koži može usloviti nekada pojavu akni i zapušiti pore. Moguće je i pretjerano perutanje kože i pojava ekcema.

Koliko često se treba tuširati?

Ne postoji jedinstven odgovor, većina stručnjaka savjetovaće jedno tuširanje dnevno. Ima i onih koji smatraju da je kupanje dva ili tri puta sedmično bolje za zdravlje.

Dosta toga zavisi od prirode posla kojim se čovjek bavi. Neko provede sate na suncu na polju i sigurno je da će morati češće da se kupa, nego neko ko je većinu vremena u hladovini.

Ipak, osobe koje imaju neke oblike alergija, ili posebno masnu kožu, mogu razmisliti i o češćem kupanju. S druge strane, neka stanja kože, mogu zahtijevati da se tuširanje svede na minimum.

Koliko dugo treba da traje kupanje?

Ima bitne razlike između tuširanja od nekoliko minuta i kupanja u kadi od pola sata. Stručnjaci tvrde da dugotrajno izlaganje toploj vodi, i kupkama nikako nije dobro za kožu i kosu.

Savjet je da se pažljivo operu neki dijelovi tijela, kao što su pazuh, polni organi, lice, noge. Čistoća je uslov dobrog zdravlja, ali nije potrebno ribati svaki dio tijela, osim ako se nismo "valjali u blatu".

telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.