Nova internacionalna medalja za olimpijsko mačevanje u Crnoj Gori: Bronzani Filip
Filip Đurašković

Nova internacionalna medalja za olimpijsko mačevanje u Crnoj Gori: Bronzani Filip

Na internacionalnom Mačevalačkom turniru u Beogradu, održanom 26.03.2022 na Beogradskom sajmu, crnogorski mačevalac Filip Đurašković, ponovio je uspjeh iz decembra prošle godine, osvojivši bronzanu medalju u pionirskoj konkurenciji. Na takmičenju je učestvovalo poreko 100 takmičara koji su se borili u svim uzrasnim kategorijama kao i u disciplinama mač, floret i sablja.

 U disciplini mač za pionire Filip je pokazao dominaciju u prvom dijelu takmičenja po grupama koje je završio na prvom mjestu. Nakon toga se pristupilo eliminacijama, pa i borbama za medalju.

"Naš takmičar je stigao do polufinala u kome je u neizvjesnoj borbi poražen rezultatom 14:15, u identičnij situaciji kao i prošlog decembra kad je osvojena prva internacionalna istorijska medalja. Činjenica da su oba međunarodna nastupa krunisana medaljom govori u prilog potvrde kvaliteta i perspektive olimpijskog mačevanja u Crnoj Gori.

Ističemo da se ovdje radi o Olimpijskom sportu koji se u Crnoj Gori razvija več dvije godine i to kao sekcija u okviru Kendo Saveza Crne Gore. Nezavisno od Kendo-a koji predstavlja japansko mačevanje i koje u Crnoj Gori sa uspjehom postoji vec 22 godine, Evropsko mačevanje kao olimpijski sport se kod nas, kao što vidimo, uspješno razvija uz pomoć Kendo saveza i Kendo kluba Budućnost. Prošle godine je održano prvo prvenstvo Crne Gore u svim kategorijama, a od tri internacionalna nastupa dva su krunisana medaljom", saopšteno je iz Kendo Saveza CG.

Kendo Savez Crne Gore dodaje da je nesebično uložio svoje resurse u razvoj Olimpijskog mačevanja, sporta koji u našoj državi nema svoj nacionalni sportski savez. Naglašavaju da je mačevanje dio Olimpijske porodice sportova još od prve olimpijade daleke 1896 godine.

U svjetlu medijskih polemika oko najnovije raspodjele sredstava po konkursu sufinansiranja sportskih subjekata za 2022. godinu u kojima se u određenoj mjeri pominje i Kendo savez ponavljamo i naglašavamo sledeće: "Osim činjenice da se Kendo razvija već više od 20 godina sa internacionalnim uspjesima, u okviru našeg saveza sopstvenim resursima bez pomoći institucija podjednako uspješno poslednje dvije godine razvijamo Olimpijsko mačevanje. Sve to potvrđuje da naš savez u smislu razvoja olimpijskog sporta zaslužuje mnogo više od sitnih sredstava koje mu je opredijelila komisija, a koja su uvećana od strane direktora Uprave za sport. Sve koji nas u tom kontekstu pominju molimo da nas puste da nastavimo sa našim uspješnim radom kad nam već u tome ne žele pomoći".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.