Galić: Trenutno imamo dva aktivna slučaja flurone
Igor Galić

"Mjere ukidati kako smo ih uvodili - postpeeno"

Galić: Trenutno imamo dva aktivna slučaja flurone

U posljednje vrijeme registrovana su dva slučaja obolijevanja iste osobe od korone i gripa, takozvane flurone, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

On je u emisiji “Dobro jutro rna Goro” rekao da za sada nemamo visok novo obolijevanja od gripa.

“Imamo oko 546 prijavljenih slučajeva oboljenja nalik gripu, ali ono što je karakteristično, u posljednje vrijeme imamo dva slučaja obolijevanja iste osobe od korone i gripa, takozvane flurone”, kazao je Galić.

Nošnje maski, kako je dodao, uticalo je da nijesmo imali oboljele od gripa i drugih respiratornih bolesti do sada.

“Sada kada je došlo do opuštanja od pridržavanja mjera, došlo je do povećanja broja oboljelih. Svakako, te vrijednosti nijesu na toliko visokom nivou i nije toliko opasan kao ranije s obzirom na to da nemamo smrtnih slučajeva, nemamo toliko hospitalizovanih. Ovo je jedan klasični sezonski grip za koji postoji vakina i nošenjem maski može se svesti na niži novo obolijevanja”, kazao je Galić .

Smatra da i stručna javnost i građani moraju biti jako oprezni kada se govori o ukidanju mjera i kraju pandemije virusa korona.

“Mi smo razmatrali da ukidanje mjera ide kaskadno, da se pažljivo razmatra. I upravo imamo ovakve rezultate jer su mjere na taj način donošene i ukidane. Imamo bolju situaciju od početka godine u odnosu na sve zemlje regiona, jer smo mjerama uspjeli da izbjegnemo dugotrajni visok nivo obolijevanja”, kazao je galić.

Podsjeća da smo u posljednjoj sedmici 2021. i prvoj 2022. godine imali jako visok novo obolijevanja.

“U zemljama regiona imamo veći broj obolijevanja i umiranja. U Crnoj Gori bilježimo pad hospitalizacija i smrtnih ishoda i u skladu sa tim ćemo se i ponašati sve u cilju da se pandemija ne bi vratila”, kazao je on.

Galić kaže da je pad interesovanja za vakcinaciju uzrokovan padom oboljelih.

“Mjere bi bile ukinute kada bi bio veći broj vakinisanih, međutim, ovako smo primorani da ih sprovodimo”, kazao je Galić.

Ističe da su zdravstvene vlasti ostavile građanima da odluče da li će primiti četvrtu dozu vakcine.

“Naravno preporučljivo je da prođe šest mjeseci od treće doze, pogotovo rizične grupe. Za njih je čvrsta preporuka da se vakcinišu”, kazao je on.

Od tri do pet mjeseci treba sačekati na vakcinaciju nakon bolovanja virusa korona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.