Reakcija Fon der Lajen kad je vidjela masovnu grobnicu u Buči (VIDEO)

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da ubistva civila u Buči pokazuju okrutno lice vojske ruskog predsjednika Vladimira Putina i obećala je podržati Kijev u njegovoj odbrani granica Evrope.

Tokom posjete Buči, gdje su forenzičari počeli iskopavati tijela iz masovne grobnice, Fon der Lajen je bila vidljivo potresena onim što je vidjela.

Na Twitteru je objavljen trenutak kada je šefica Evropske komisije stigla na lokaciju masovne grobnice u Buči. Njena reakcija govori sve.

“Ovdje se dogodilo nezamislivo. Vidjeli smo okrutno lice Putinove vojske. Vidjeli smo bezobzirnost i ravnodušnost s kojima su okupirali grad”, rekla je Fon der Lajen.

“Cijeli svijet tuguje s ljudima Buče i oni su ti koji brane granice Evrope, braneći ljudskost, braneći demokratiju, i prema tome uz njih smo u toj važnoj borbi”, naglasila je šefica Evropske komisije.

Ona je doputovala u Kijev kako bi Zelenskom izrazila moralnu podršku i obećala finansijsku pomoć.

Putujući vozom iz Brisela, rekla je novinarima da je najvažnija poruka koju nosi ta da pred Ukrajinom stoji evropski put.

Obećala je pomoći Ukrajini da iz rata iziđe kao demokratska zemlja, u čemu će, naglasila je, pomoći EU i drugi donatori.

INDEX

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.