Nedostatak ovih vitamina ubrzava starenje kože
Ilustracija

Nedostatak ovih vitamina ubrzava starenje kože

Ljekari nas često podsjećaju da su vitamini i mikroelementi neophodni našem tijelu, ali uglavnom ne objašnjavaju za šta konkretno. U međuvremenu, nedostatak mnogih važnih materija može dovesti, uz ozbiljne zdravstvene probleme, na primjer, do ubrzanog starenja kože.

Vitamin C

Svi znaju da vitamin C pomaže u borbi protiv prehlade, ali on može poboljšati i izgled vaše kože, piše Marie Claire Russia, a prenosi City Magazine. Kozmetolog Džošua Zajhner, doktor medicine, tvrdi da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, što zauzvrat pomaže u smanjenju bora.

„Vitamin C je snažan antioksidans koji neutralizuje oštećenja slobodnih radikala, sprječava nastanak abnormalne pigmentacije i važan je činilac u proizvodnji zdravog kolagena“, izjavio je za Woman’s Day, prenosi N1 Sarajevo.

Vitamin E

Poput vitamina C, vitamin E pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena. Vitamin E takođe održava zaštitnu barijeru koja dugo zadržava vlagu u ćelijama kože.

Cink

Ovaj esencijalni mineral u tragovima poznat je po jačanju funkcije imuno sistema i podsticanju zacjeljivanja rana. Međutim, stručnjaci kažu da cink takođe može zaštititi kožu od UV oštećenja. Studija objavljena u Journal of Nutrition pokazala je da nedostatak cinka ubrzava proces starenja.

Selen

Selen ima antioksidativna svojstva koja poboljšavaju kvalitet kože i bore se protiv slobodnih radikala.

Koenzim Q10

Ovaj antioksidativni spoj tijelo proizvodi za pretvaranje hrane u energiju. Prema nekim studijama, pomaže i u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Koenzim Q10 se nalazi u nekim namirnicama, kozmetici i posebnim dodacima ishrani.

Epigalokatehin galat (EGCG)

Riječ je o jedinstvenoj biljnoj komponenti koja se nalazi u zelenom čaju, a ima niz prednosti za kožu poput UV zaštite, bora i pigmentacije. Ne morate svaki dan piti zeleni čaj, EGCG je dostupan i kao koncentrisani dodatak ishrani.

Kolagen

Kolagen sadrži dvije aminokiseline, prolin i glicin, koje su neophodne za formiranje i oporavak zglobova, kostiju, mišića i tetiva. One su takođe zaslužne za elastičnost kože. S godinama se proizvodnja prirodnog kolagena usporava, stoga, kako bi koža duže ostala gipka, kozmetolozi preporučuju uzimanje ovog proteina putem hrane ili kao njen dodatak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.