EU nepokolebljiva: Zabrana SUS motora od 2035. godine
Ilustracija

EU nepokolebljiva: Zabrana SUS motora od 2035. godine

Autoindustrija se nadala da će zakonodavna tijela Evropske Unije ipak popustiti u svojoj odluci da od 2035. godine potpuno zabrane prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Od toga neće biti ništa. EU ostaje nepokolebljiva u svom stavu, a Parlament EU je u srijedu odbio pokušaje ubjeđivanja da se popusti u odluci da se prodaja vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. stavi van zakona i dozvoli prodaja automobila isključivo sa nultom emisijom.
ACEA, glavna grupa autoindustrije za lobiranje protiv zabrane SUS motora od 2035. godine izrazila je svoju zabrinutost prekratkim rokom za prelazak autoindustrije na električna vozila, obzirom na kompleksnost i brojne eksterne faktore kojima je izložena praktično industrijska revolucija u proizvodnji automobila.

Generalno ACEA je generalno podržala gašenje proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem i predložila pregled napretka na polovini procesa i određivanje novih ciljeva nakon 2030. godne.

Oliver Zipse Oliver Zipse, CEO BMW-a, ali i predsednik ACEA izjavio je da ovakav „presek stanja“ prije svega će morati da procijeni da li rast infrastrukture za punjenje električnih vozila, kao i dostupnost sirovina za proizvodnju baterija prate kontinuirani rast proizvodnje električnih automobila.

Drugim riječima, Zipse podsjeća na ono što je evidentno – razvoj električnih vozila nesrazmjerno je brz u odnosu na rast infrastrukture koja treba da podrži ta vozila u velikom volumenu.

Grupe za zaštitu okolne pozdravljaju ishod glasanja u EU Parlamentu, i podržavaju stav da će zabrana proizvodnje i prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanje dati priliku za borbu protiv klimatskih promjena.

Alex Keynes, menadžer za čista vozila u „ Transport & Environment“ kaže da će odlukom EU autoindustrija dobiti sigurnost po pitanju razvoja električnih vozila, ubrzati i omasoviti njihovu proizvodnju, a time i smanjiti cijenu.

Plan za eliminaciju CO2 iz automobila dio je plana Evropske Komisije koji se zove „Spremni za 55“, koji za cilj ima smanjenje emisije CO2 za 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu, i potpunu karbonsku neutralnost do 2050. godine.

Predložena mjera Savjeta EU sada se prosljeđuje Savjetu Evrope koji čine 27 ministara zemalja članica EU, a analitičari predviđaju da će i ovo tijelo podržati zabranu prodaje vozila sa SUS motorima od 2035. godine.

Međutim, sa svoje strane autoindustrija i sve povezane industrije upozoravaju na posledice gašenja proizvodnje automobila sa klasičnim motorima. Među glavnim argumentima opozicije su gubitak radnih mjesta koji će biti neizbježan pri prelasku na proizvodnju isključivo električnih vozila.

Takođe, lobi autoindustrije podsjeća da odluka EU diskvalifikuje alternativna goriva sa niskom emisijom CO2, kao i zaostajanje infrastrukture za podršku električnih vozila.

Pojedinci čak tvrde da tvorci politike postavljaju zahtjeve pred proizvođače automobila, a bez da su stvorili okvirne uslove koji bi ubrzali transformaciju sa SUS na elektro pogon. Reinhard Zirpel predsjednik njemačke asocijacije uvoznika kaže da će transformacija na alternativne pogone fundamentalno promijeniti svakodnevnu mobilnost u Evropi, i značajno je poskupiti za velik broj ljudi. Snažni njemački ADAC podsjeća da nje moguće postići ambiciozne klimatske promjene isključivo uvođenjem električne mobilnost.

Ipak, određeni proizvođači koji su svoje strategije i planove odavno okrenuli ka elektromobilnosti podržavaju zakon koji predlaže EU. Volvo i Ford su javno podržali prelazak na prodaju isključivo električnih automobila, a među ostalima i Volkswagen Grupa planira da od 2035. godine proizvodi i prodaje samo električne automobile.

Obzirom na činjenicu da će se proizvodnja električnih automobila ubrzavati, moraće je pratiti i proizvodnja baterija, koja prijeti da postane usko grlo u automobilskoj revoluciji. U narednih pet do 10 godina moraće se ubrzati.

Predviđanja kažu da će 2035. za proizvodnju automobila biti potrebno oko 1.600 GWh baterija, što je deset puta više nego što je potrebno danas, 2022. godine.

Tekst preuzet sa sajta Dmotion.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.