Trinaest godina od smrti
Majkl Džekson

Trinaest godina od smrti "Kralja popa", Majkla Džeksona

Majkl Džekson, kultni "kralj popa", planetarno je popularan i 13 godina nakon smrti.

Njegov uticaj na muziku i danas vlada, to ponajviše možemo vidjeti kroz umjetnike novih generacija, a njegove pjesme su zaista govorile o društvenim problemima, nekim koji su i danas aktuelni.

Smrt Majkla Džeksona 25. juna 2009. godine u 14h po lokalnom pacifičkom vremenu potresla je čitav svijet.

Vijest su saopštile L.A. Times i CBS, a Volf Blicer sa CNN nazvao je smrt velikana "tragičnim i vrlo tužnim trenutkom".

Preminuo je od srčanog zastoja. Za smrt Džeksona, kako je pokazala istraga, odgovoran je njegov lični doktor Konrad Marej, koji je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata.

Majkl Džekson je ostavio stvaralaštvo u kojem odrastaju i današnja djeca. Najveći hitovi, koje i danas možemo čuti, su "Billie Jean", "They don't care about us", "Smooth criminal" i mnogi drugi.

Prije 40 godina, Džekson je objavio album koji je učvrstio njegov status najveće svjetske pop zvezde.

"Thriller", objavljen 30. novembra 1982. godine, postao je najprodavaniji muzički album na svijetu u istoriji i još uvek drži tu titulu. Značajni album, koji sadrži hitove poput naslovne pesme, kao i "Beat It" i "Billie Jean", prodat je u više od 33 miliona primjeraka i to samo u SAD.

Prema Ginisovom svetskom rekordu, album je prodat u više od 100 miliona primeraka širom svijeta.

Ali, to nije jedini svetski rekord koji je oborio. Majkl Džekson oborio je 39 Ginisovih rekorda. Između ostalog i za najizdašnijeg filantropa u istoriji.

Jedna takva njegova akcija bila je i 1992. godine, organizovana za Sarajevo, kada je ukazao na stradanja civila.

"Danas smo ovde sa poklonima djeci ratnog Sarajeva. Sarajevo je 1992. postalo simbol svega što je tragično, ali izbežno u našem svijetu", rekao je tada Džekson, poslavši oko četiri miliona dolara pomoći BiH u hrani, ljekovima i igračkama za djecu opkoljenog Sarajeva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.