Solarna oluja na putu da udari Zemlju: GPS i komunikacije na udaru
Ilustracija

Solarna oluja na putu da udari Zemlju: GPS i komunikacije na udaru

Predviđa se da će solarna oluja pogoditi Zemlju i mogla bi da poremeti dži-pi-es i radio signale.

Udar "tanke niti” sa Sunca koji će se, kako Nasa predviđa, desiti 19. jula, biće direktan pogodak, tvrdi dr Tamita Skov, dodajući da treba očekivati poremećaj u komunikacijama.

Takođe je moguće da će aurora biti vidljiva u nekim dJelovima Zemlje.

Međutim, moguće je i da će oluja stići do Zemlje tek kasnije tokom nedelje. G-1 oluja, koja je klasifikovana kao slaba, mogla bi da pogodi Zemlju 20. ili 21. jula, navodi SpaceWeather.

Prouzrokovana je aktivnostima Sunca, velikog izbacivanja plazme i magnetne energije, koje se desilo 15. jula.

Takve erupcije mogu da oslobode 100.000 puta veću energiju od one koju čitavo čovJečanstvo proizvede tokom godinu dana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.