Grajner osuđena na devet godina zatvora u Rusiji

Grajner osuđena na devet godina zatvora u Rusiji

Američka košarkašica Brini Grajner, jedna od najboljih igračica svijeta osuđena je danas na devet godina zatovra u Rusiji zbog "krijumčarenja i posjedovanja zabranjenih supstanci".

Grajner je priznala krivicu, istakavši da je kod sebe imala ulje kanabisa koje se koristi za elektronske cigarete, ali je poručila da nije namjerno prekršila ruske zakone jer je sporne patrone greškom spakovala kad je dolazila iz SAD.

Odbrana Britni Grajner izvodila je svjedoke koji su u pozitivnom svjetlu govorili o karakteru popularne košarkašice u pokušaju da kazna bude umanjena što je moguće više. Njeni advokati navodili su da je sa uspjehom nosila dres ruskog Jekaterimburga i da su je saigračice i rivalke veoma poštovale, kao i da je spornu supstancu koristila u Arizoni, gdje je ona dozvoljena i da je razlog za korišćenje tog ulja bol zbog povreda koje je pretrpjela tokom karijere.

Advokati odbrane iznijeli su i informacije o tome da je Grajnerova tokom pritvora razvila prijateljski odnos sa čuvarima, koji su je tješili i govorili da će sve biti u redu, dok tužilac tvrdi da je Amerikanka sa namjerom pokušala da prokjumčari nedozvoljene supstance u Rusiju.

Presuda bi, prema pisanju Rojtersa, mogla da utaba put razmjene zarobljenika između SAD i Rusije u kojoj bi u Moskvu mogao da se vrati osuđeni trgovac oružjem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.